Agnieszka Mielczarek autorka „Jak schudnąć po 40?” jest dyplomowanym coachem zdrowia, a prywatnie żoną Pascala Brodnickiego. Swoim poradnikiem udowadnia wszystkim niedowiarkom, że skuteczna dieta nie musi koniecznie oznaczać długiej listy wyrzeczeń, zwłaszcza potraw i składników, które najbardziej nam smakują. Co więcej nie oznacza to również, że przez cały czas odchudzania musimy jeść same niesmaczne dania.
W początkowych rozdziałach autorka przybliża najważniejsze zagadnienia dotyczące zarówno tego w jaki sposób należy odchudzać się w tym wieku tak, by nie ucierpiało na tym nasze zdrowie. Wymienia również szereg zalet jakie może nam przynieść prawidłowa dieta. W ramach inspiracji zamieszczone zostały wywiady przeprowadzone przez Agnieszkę Mielczarek z Bogną Sworowską i Grażyną Wolszczak. W kolejnej części zamieściła dietę składającą się z 90 przepisów na wyśmienite wegańskie dania. Są one proste do wykonania, doskonałe w smaku i idealne nie tylko dla osób odchudzających się. Książka ta stanowić może również źródło inspiracji dla każdego, komu znudziła się dotychczasowa dieta. Jest to również bardzo dobra książka kucharska dla osób poszukujących dań bez mięsa czy jaj. Przepisy w niej zamieszczone są najlepszym dowodem na to, że potrawy składające się głównie z warzyw mogą być smaczne i ciekawe. Całość uzupełniają wspaniałe fotografie zarówno potraw jak i samej autorki.
Książkę Agnieszki Mielczarek „Jak schudnąć po 40?” polecam każdemu kto chce schudnąć czy po prostu zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Lato jest bez wątpienia idealną porą na takie zmiany.
Karolina Magdziarz
(karolina.magdziarz@dlalejdis.pl)
Agnieszka Mielczarek „Jak schudnąć po 40?”, wydawnictwo Świat Książki, Warszawa 2016