Za sprawą zdrowych naczyń krwionośnych krew płynie nimi bez przeszkód, a w razie potrzeby tętnice się kurczą lub rozszerzają. Jednak gdy na ich ściankach zaczynają się odkładać złogi, stają się mniej elastyczne i przepływ krwi jest utrudniony. Dlatego też warto stosować naturalne substancje, które zapobiegają tworzeniu się złogów i skutecznie oczyszczają naczynia krwionośne. Warto włączyć je do naszej codziennej diety.
- Sok z grantów – skutecznie zapobiega zniszczeniom naczyń krwionośnych, a nawet jest w stanie odblokować żyły i tętnice. U ludzi, którzy regularnie piją sok z tego owocu zaobserwowano obniżenie czynników ryzyka chorób układu krążenia oraz poprawę profilu lipidowego. Sok z granatu zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy niż inne soki, a do tego sporą dawkę potasu.
- Cytryny – one także skutecznie zapobiegają tworzeniu się blaszek miażdżycowych. Co więcej, mogą nawet wymiatać złogi z naczyń krwionośnych.
- Jabłka i ocet jabłkowy – jabłka mają działanie porównywalne do statyn – leków obniżających poziom cholesterolu. Wystarczy zjeść dwa jabłka, by obniżyć stężenie cholesterolu LDL nawet o jedną czwartą. Dodatkowo jabłka są znakomitym źródłem pektyn, które hamują wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do obniżenia jego stężenia we krwi. Dodatkowo zawarte w tych owocach flawonoidy skutecznie zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Ocet jabłkowy podobno wykazuje lepsze działanie na żyły i zalecane jest picie szklanki wody z octem każdego dnia.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com