Jednym ze współczesnych problemów jest siedzący tryb życia. W czasie stresu organizm wytwarza dodatkowe hormony, w szczególności adrenalinę i kortyzon, które są prawidłowo zużywane przez mięśnie tylko podczas wysiłku. Ich nadmiar może powodować ból głowy, kołatanie serca i duszność. Mogą być przyczyną niestrawności, infekcji, otyłości, chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. W warunkach stresu wzrasta zużycie substancji odżywczych. Powstaje również więcej wolnych rodników, które uszkadzają ściany naczyń krwionośnych i utleniają tłuszcze, powodując miażdżycę.
Bardzo ważnym elementem, podczas walki ze stresem jest prawidłowe odżywianie. W porach posiłków powinniśmy wybierać odpowiednie porcje potraw niskocukrowych i niskotłuszczowych. W naszej diecie nie może zabraknąć nasion i orzechów oraz owoców i warzyw, a także odpowiedniej ilości wody. Istotną kwestią jest też umiarkowany wysiłek fizyczny, powodujący dotlenienie ciała, poprawę samopoczucia oraz polepszenie kondycji psychicznej. Dodatkową zaletą jest korzystanie z sauny czy masażu, który pozwala na wyeliminowanie napięcia.
Dodatkowymi sprzymierzeńcami, którzy pomogą zwalczyć stres są witaminy, minerały oraz zioła. Witamina C, która reguluje wydzielanie kortyzolu - hormonu stresu. Witaminy z grupy B, mające pozytywny wpływ na leczenie depresji, łagodzenie objawów niepokoju i lęku. Witaminy E i A są przeciwutleniaczami potrzebnymi do zwalczania wolnych rodników, a także chronią i regenerują układy: nerwowy i odpornościowy. Potas, magnez i wapń wspomagają rozkurcz mięśni i wspierają prawidłową pracę serca. Lukrecja łagodzi i uspokaja nerwy.
Patrycja Trzcionkowska
(patrycja.trzcionkowska@dlalejdis.pl)
ABC witamin. Naturalne źródła niezbędnych składników odżywczych, Christina Scott-Moncrief, Świat Książki, Warszawa 2005, ISBN 83-7391-766-7