W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Jak zatrzymać smak lata?

Opublikowano: 2017-07-04
Wszyscy – nieważne ile mamy lat – pamiętamy szczególną atmosferę towarzyszącą początkowi lata: koniec roku szkolnego, oczekiwanie na wakacyjne przygody i smak pierwszych sezonowych owoców.

Wielu z nas kojarzy z tym czasem także przygotowywanie domowych przetworów. Obecnie, po okresie „zachłyśnięcia się” szeroką ofertą gotowych produktów, nastała swego rodzaju moda na samodzielnie zrobione kompoty lub dżemy. Oczywiście nie bez znaczenia jest tu dbałość o własne zdrowie, gdyż wiemy, co wkładamy do słoików, a jedynym zastosowanym konserwantem jest cukier.

Aby robienie przetworów przebiegło sprawnie i nie było zbyt uciążliwe, niezbędne są pomocne w tym akcesoria. Przyrządzając dżemy i konfitury z czereśni i wiśni warto użyć drylownicy, dzięki czemu pracę wykonamy szybciej i uchronimy naszą kuchnię przed zabrudzeniami z pryskającego soku. Dobra drylownica powinna być wyposażona w pojemnik na pestki i spust, przez który wypadają owoce oraz transparentną pokrywę umożliwiającą podgląd zawartości. Drylownica oferowana przez firmę Galicja jest dodatkowo mocowana do blatu za pomocą bardzo praktycznej przyssawki, przez co urządzenie nie przesuwa się w trakcie użytkowania. Dostępna jest w trzech wesołych, energetycznych kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym.

Czereśnie i wiśnie na przetwory należy drylować, gdyż z obecnych w nich pestek po pewnym czasie uwalnia się kwas pruski, który jest szkodliwy dla zdrowia, poza tym natrafienie na pestkę w potrawie może skutkować nawet złamaniem zęba! Jeżeli jednak nie mamy czasu na drylowanie lub jednorazowo chcemy przerobić dużą ilość wiśni, zrobimy z nich pyszny sok przy użyciu sokownika. Wiśniowy sok z wodą z lodem latem wspaniale orzeźwia, a dolany zimą do herbaty przypomina o wakacjach i dodaje energii. Sok w sokowniku przygotowuje się szybko, łatwo i praktycznie nie może się nie udać, dlatego warto ten sposób polecić osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami. Należy jedynie zasypać owoce cukrem w górnym pojemniku, do dolnego wlać wodę, przykryć naczynie i wstawić na kuchenkę, a po pewnym czasie zlać sok ze środkowej części. Firma Galicja posiada w swojej ofercie sokownik o pojemności 8 litrów wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Co ważne nadaje się do wszystkich typów kuchenek, również indukcyjnych.

Wiśnie i truskawki – świeże lub zamrożone wykorzystamy też do deserów, w tym pysznych tart. Danie to przygotowuje się stosunkowo łatwo, a przewaga owoców nad ciastem obniża jego kaloryczność, natomiast podnosi walory odżywcze w porównaniu do innych ciast. Do przyrządzenia tarty potrzebna jest specjalna forma, a na szczególną uwagę zasługuje wykonana ze szkła żaroodpornego, która prezentuje się tak elegancko i efektownie, że gotowe ciasto podamy na stół bez przekładania na talerz. Bardzo łatwo się ją myje. Może też służyć jako dekoracyjne naczynie na przekąski.

Smak lata możemy zatrzymać na przykład w pysznych konfiturach z wiśni:
Składniki:
1 kg ciemnych wiśni konfiturowych
1,5 kg cukru
szklanka wody
Przygotowanie:
Umyte owoce wydrylować. Zalać wrzącym syropem z wody i cukru, odstawić, a po 4-5 godzinach gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Przełożyć konfitury do szklanego lub porcelanowego naczynia i na drugi dzień powtórzyć podgrzewanie. Gorące przełożyć do słoików i zamknąć. Nie pasteryzować.
(Skrodzka Z., „Kompoty, marynaty, dżemy”, wyd. IV, Warszawa 1984)   

ip

fot. Galicja dla Twojego Domu.



Facebook
Reklama
 
COUNT:30