Tesco Polska przedstawia przepis na własnoręcznie przyrządzony chrzan.
Składniki:
Sposób przygotowania
Świeże korzenie chrzanu umyj i obierz. Obrany chrzan pokrój na kawałki, zawiń szczelnie w folię i schowaj na godzinę do zamrażalnika. Po zmrożeniu ucieranie chrzanu będzie łatwiejsze. Zmrożony chrzan zetrzyj na tarce lub zmiksuj dokładnie w malakserze. Utarty chrzan zalej wrzącą wodą zakwaszoną sokiem z cytryny (ok. 25–30 ml na 100 g chrzanu) przykryj talerzykiem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony chrzan dopraw solą, cukrem i w razie potrzeby jeszcze sokiem z cytryny. Możesz dodać nieco kwaśnej śmietany. Gotowy chrzan przełóż do wyparzonego słoiczka. Przechowuj w lodówce pamiętając, że chrzan ze śmietaną trzeba zużyć nieco szybciej.
ip
fot. Tesco