Jak zrobić świeży domowy chrzan?

Opublikowano: 2017-04-13
Święta Wielkanocne to czas, kiedy cieszymy się tradycyjnymi potrawami przygotowanymi w domu.

Tesco Polska przedstawia przepis na własnoręcznie przyrządzony chrzan.

Składniki:

  • korzenie chrzanu
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, cukier, sok  cytryny
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania
Świeże korzenie chrzanu umyj i obierz. Obrany chrzan pokrój na kawałki, zawiń szczelnie w folię i schowaj na godzinę do zamrażalnika. Po zmrożeniu ucieranie chrzanu będzie łatwiejsze. Zmrożony chrzan zetrzyj na tarce lub zmiksuj dokładnie w malakserze. Utarty chrzan zalej wrzącą wodą zakwaszoną sokiem z cytryny (ok. 25–30 ml na 100 g chrzanu) przykryj talerzykiem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony chrzan dopraw solą, cukrem i w razie potrzeby jeszcze sokiem z cytryny. Możesz dodać nieco kwaśnej śmietany. Gotowy chrzan przełóż do wyparzonego słoiczka. Przechowuj w lodówce pamiętając, że chrzan ze śmietaną trzeba zużyć nieco szybciej.

ip

fot. Tesco



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15