Różnorodność tego typu akcesoriów jest ogromna – na rynku dostępne są m.in. specjalne blachy do babeczek, okrągłe formy do tortów czy prostokątne do tradycyjnych ciast. Wielość kształtów i materiałów sprawia, że trudno wybrać odpowiedni gadżet. Sprawdź, jakie formy do pieczenia warto mieć w domu.
Silikonowe formy do wypieków
Formy wykonane z silikonu, ze względu na liczne zalety, zagościły na stałe w wielu kuchniach. Są one miękkie, elastyczne i odporne zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. W odróżnieniu od klasycznych blach silikonowe formy nie wymagają smarowania tłuszczem czy wykładania papierem do pieczenia przed wlaniem surowego ciasta. Ich niebagatelną zaletą jest również krótki czas stygnięcia oraz możliwość mycia w zmywarce. Wadą silikonowych akcesoriów do pieczenia może być dla niektórych cena – są one nieco droższe niż te klasyczne - ale bez wątpienia warto w nie zainwestować.
Prostokątne blachy do warzyw i mięs
Potrawy przygotowane w piekarniku są zdecydowanie zdrowsze niż te, które wymagają długiego smażenia na patelni. Aby danie z piekarnika zachwycało niepowtarzalnym smakiem i aromatem, należy użyć odpowiedniej blachy (np. ze stali węglowej, dostępnej w sklepie https://zasmakujradosci.pl/magazyn), dzięki której zachowane zostaną wszystkie właściwości odżywcze. Tego typu gadżet powinien być wyposażony m.in. w specjalną powłokę antyadhezyjną, która zapobiegnie przywieraniu zawartości. Do pieczenia warzyw i mięs najlepiej sprawdzi się prostokątna forma, która umożliwi równomierne opiekanie każdego produktu.
Formy do muffinek
Słodkie babeczki kochają wszyscy wielbiciele pysznych deserów, dlatego forma do muffinek powinna znaleźć się w kuchni każdego miłośnika pieczenia. Warto wybierać formy wykonane z materiałów, które zapobiegają przywieraniu ciasta (takich jak silikon czy ceramika). Zastosowanie tego gadżetu nie ogranicza się jedynie do przygotowania słodkości – taką formę z powodzeniem można zastosować do przyrządzenia muffinek w wersji wytrawnej (np. z cebulą i szynką, serem feta czy brokułami).
Tortownica
Każdy amator pysznych ciast i tortów powinien mieć ją w swoim domu. Dużym powodzeniem wciąż cieszą się klasyczne, okrągłe tortownice, ale coraz więcej osób decyduje się również na zakup prostokątnej czy kwadratowej formy. Niebagatelną zaletą tego typu blach jest odpinana boczna obudowa, dzięki czemu ciasto można serwować bezpośrednio na dnie tortownicy. Szczególną trwałością cechują się akcesoria wykonane ze stali węglowej czy nierdzewnej, które są odporne na wgniecenia i korozję.
Fot. Materiały zewnętrzne