Już sam widok filiżanki pełnej gorącego aromatycznego napoju sprawia, że na naszych twarzach pojawia się uśmiech. Ale czy częste picie kawy jest dla nas korzystne? I właściwie ile można jej wypić, aby nie zaszkodziła?
Kawa – używka czy nie?
Według definicji kawa ze względu na zawartość kofeiny zaliczana jest do używek. Owoce kawowca były znane ze swoich właściwości pobudzających i wykorzystywane w Etiopii już tysiąc lat p.n.e., jednak dopiero około XIII wieku zostały przywiezione i szybko rozpowszechnione na Półwyspie Arabskim. W kolejnych wiekach kawa powoli zyskiwała popularność również na innych kontynentach, by obecnie wieść prym wśród najpopularniejszych napojów na świecie.
Drobne i niepozorne ziarenka kawowca zyskały uznanie dzięki znajdującej się w nich kofeinie – organicznemu związkowi chemicznemu należącemu do grupy stymulantów. Kilka minut po wypiciu napoju zawierającego kofeinę dochodzi do pobudzenia ośrodkowego układu nerwowego i kory mózgowej, co z kolei wpływa na wzmocnienie koncentracji, wydolności fizycznej organizmu oraz pomaga zmniejszyć uczucie przemęczenia.
Właściwości kawy i jej wpływ na organizm
W małej czarnej znajdziemy nie tylko kofeinę, lecz także mikro i makroelementy, które mogą mieć pozytywny wpływ na organizm. Kwasy tłuszczowe i fenolowe, związki mineralne, takie jak wapń czy magnez oraz witaminy z grupy B przyczyniają się do tego, że kawa jest traktowana jako produkt o właściwościach prozdrowotnych. Kawa została nawet włączona do piramidy żywieniowej, w której znajdują się zalecane przez specjalistów produkty spożywcze.
Według najnowszych badań kawa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 50%, znacznie też obniża możliwość wystąpienia niektórych nowotworów np. raka jelita i wątroby, a także obniża możliwość zachorowania na Parkinsona i Alzhaimera.
Jaka kawa jest najlepsza?
Oczywiście kawa kawie nierówna. W zależności od gatunku oraz sposobu suszenia czy wypalania ziaren, jej smak i aromat mogą się znacznie różnić. Ponadto im dłużej zmielone ziarna mają kontakt z gorącą wodą, tym smak oraz zawartość składników odżywczych powstałego napoju będą intensywniejsze.
Myślisz o przygotowaniu kawy w ekspresie? Świetnie sprawdzi się tutaj ekspres na kapsułki marki Nespresso, w którym woda pod dużym ciśnieniem (do 19 barów) przeciskana jest przez mielone ziarna. Dzięki temu mamy pewność, że kawa nie tylko będzie dobrze smakować, lecz także zachowa swoje odżywcze właściwości. Kawa w kapsułce długo zachowuje swój aromat, gdyż jej hermetyczne zamkniecie skutecznie chroni zmielone ziarna przed wilgocią, słońcem i powietrzem.
Fot. Materiały zewnętrzne