W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Jesienna zapiekanka z cukinią

Opublikowano: 2012-10-05
pomysł na cukinię
Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego.

Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.

Składniki (na 6 porcji):

  • Makaron Międzybrodzki rurki - 1 opakowanie
  • szynka – 150 g
  • 5 pomidorów
  • 2 średniej wielkości kabaczki
  • ser parmezanser żółty
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Ugotować makaron. Następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać. Umyte cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć. Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski. Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem.
Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut.

Smacznego!

Fot. nolonely - Fotolia.com
IP



Polecane
Facebook
 
COUNT:33