Zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, chroniąc go przed wszelkimi dolegliwościami: potas, fosfor, jod, miedź i wapno. Każdego dnia wystarczy zjeść jedną główkę, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Amerykańscy naukowcy dowiedli, że kalarepa nie tylko zapobiega rozwojowi nowotworu piersi, ale przede wszystkim zwalcza powstałe już komórki rakowe. Eliminuje czynniki sprzyjające uszkodzeniom DNA i zapobiega przemianie zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Wszystko to dzięki obecnym w składzie kalarepy glukozynolanom (związkom siarki), które odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów.
Obecność witaminy C w dużych ilościach pozwala utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi oraz zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Zawarte w kalarepie żelazo dodatkowo zapobiega anemii, która staje się coraz to częstszym problemem współczesnego, aktywnie żyjącego człowieka. Warto także wiedzieć, że zawarty w kalarepie wapń poprawia przyswajanie żelaza.
Kalarepa powinna być podstawowym składnikiem pokarmów dla osób, które są na diecie i próbują zrzucić nadmiarowe kilogramy. Warzywo to poprawia działanie układu trawiennego, tym samym eliminuje nieprzyjemne zaparcia i wzdęcia, poprawia metabolizm i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Z kolei zawarte w kalarepie substancje wstrzymują proces przemiany cukrów w tłuszcz, dlatego warto sięgać po nią między posiłkami zamiast tradycyjnych przekąsek.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com