Kalarepa – niedoceniane źródło zdrowia

Opublikowano: 2016-04-06
Zdrowa kalarepa!
Ta bulwiasta roślina z rodziny kapustowatych nie cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Szkoda, bo poza charakterystycznym smakiem doskonale wpływa na zdrowie.

Zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, chroniąc go przed wszelkimi dolegliwościami: potas, fosfor, jod, miedź i wapno. Każdego dnia wystarczy zjeść jedną główkę, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Amerykańscy naukowcy dowiedli, że kalarepa nie tylko zapobiega rozwojowi nowotworu piersi, ale przede wszystkim zwalcza powstałe już komórki rakowe. Eliminuje czynniki sprzyjające uszkodzeniom DNA i zapobiega przemianie zdrowych komórek w komórki nowotworowe. Wszystko to dzięki obecnym w składzie kalarepy glukozynolanom (związkom siarki), które odgrywają ważną rolę w profilaktyce nowotworów.

Obecność witaminy C w dużych ilościach pozwala utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi oraz zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Zawarte w kalarepie żelazo dodatkowo zapobiega anemii, która staje się coraz to częstszym problemem współczesnego, aktywnie żyjącego człowieka. Warto także wiedzieć, że zawarty w kalarepie wapń poprawia przyswajanie żelaza.

Kalarepa powinna być podstawowym składnikiem pokarmów dla osób, które są na diecie i próbują zrzucić nadmiarowe kilogramy. Warzywo to poprawia działanie układu trawiennego, tym samym eliminuje nieprzyjemne zaparcia i wzdęcia, poprawia metabolizm i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Z kolei zawarte w kalarepie substancje wstrzymują proces przemiany cukrów w tłuszcz, dlatego warto sięgać po nią między posiłkami zamiast tradycyjnych przekąsek.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15