W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Kardamon – smak i zapach Indii

Opublikowano: 2017-09-21
Od wielu lat również w naszym kraju ogromną popularnością cieszą się kawy i herbaty z dodatkiem kardamonu i innych przypraw korzennych.

Doceniamy ich znaczenie szczególnie jesienią i zimą, gdy zmarznięci przychodzimy do domu lub pomiędzy pracą i załatwianiem codziennych sprawunków  „wpadamy” do kawiarni na „coś” ciepłego. Do takiej kawy bądź herbaty najlepsza będzie pyszna szarlotka, w której oprócz jabłek i rodzynek wyczujemy charakterystyczny aromat tych dalekowschodnich przypraw.

W domu, podczas np. niedzielnego popołudnia możemy przyrządzić wyśmienitą kawę, której smak zachwyci  z pewnością nie tylko domowników, ale i gości. Najlepiej wybrać ziarna dobrego gatunku i bezpośrednio przed spożyciem zmielić je w młynku. Następnie wsypać do naczynia z gotującą wodą kawę, dodać szczyptę kardamonu, cynamonu, imbiru oraz goździków. Ilość wody i wsypanej kawy zależeć będzie od liczby osób. Po krótkiej chwili odstawić naczynie. Jeszcze tylko 2-3 krople cytryny, kilka łyżeczek miodu i po opadnięciu fusów napój będzie gotowy do spożycia. Pozostanie tylko rozlać go do pięknych filiżanek i do woli rozkoszować się jego niepowtarzalnym smakiem.

Jednym z głównych „sprawców” niezwykłego aromatu tej egzotycznej kawy jest kardamon. Przyprawa korzenna rosnąca przede wszystkim w Indiach i Sri Lance posiadająca silne właściwości antyseptyczne. Stosowana przy zaburzeniach gastrycznych, działa również przeciwbólowo i tonizująco. Zapewne dlatego w Indiach popularne jest żucie ziaren kardamonu po posiłkach. Kardamon występuje oddzielnie lub też wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych.

W aromaterapii używa się olejku kardamonowego, otrzymywanego przez destylację rozdrobnionych owoców tej rośliny z parą wodną. Jego intensywny, orzeźwiający, korzenno-ziołowy zapach doskonale sprawdza się w odświeżaczach powietrza. Wykorzystywany bywa do masażu i kąpieli zwłaszcza przy zaburzeniach gastrycznych, nudnościach, niestrawności oraz kaszlu, bólach głowy i mięśni. W kominkach aromaterapeutycznych możemy stosować go do inhalacji, szczególnie gdy nękają nas infekcje dróg oddechowych, depresje czy bezsenność. Pamiętajmy jednak, by substancje, których używamy odznaczały się najwyższą jakością. W bogatej ofercie rynkowej olejków eterycznych na szczególną uwagę zasługują olejki marki Dr Beta® pozbawione dodatków syntetycznych i barwników.

Warto dodać także, iż nasiona kardamonu w tradycyjnej kulturze indyjskiej były jednym z podstawowych składników vajikarana - preparatów miłosnych - afrodyzjaków. Zapach olejku eterycznego działał pobudzająco i stymulująco zwiększając pożądanie. Do tego celu używano również woreczków z mieszanką ziół, wśród których ważną rolę odgrywał kardamon.

Ta niezwykła roślina nie tylko nadaje charakterystyczny, korzenny smak potrawom, ale gdy trzeba zadziała terapeutycznie na wiele dolegliwości, a nawet spełni rolę naturalnego afrodyzjaku. Używając jej na wiele sposobów możemy, nie opuszczając naszego domu, poczuć choć przez chwilę egzotyczny klimat dalekich Indii.

Literatura:
Iwona Konopacka-Brud, Władysław St. Brud, Aromaterapia dla każdego, Białystok 2007
Władysław St. Brud, Iwona Konopacka, Pachnąca apteka. Tajemnice aromaterapii, Łódź 2008
Iwona Konopacka-Brud, Władysław St. Brud, Aromaterapia w gabinecie kosmetycznym i ośrodku odnowy biologicznej Welles i Spa, Warszawa 2010

ip

fot. Wirginia Bryll




Facebook
Reklama
 
COUNT:34