W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Karnawałowe przekąski

Opublikowano: 2011-02-02
Kabanosowe przekąski Tarczyński.
Przed nami karnawał. Niezależnie od tego, czy organizujemy imprezę musimy zadbać o to, by naszym gościom nie zabrakło energii. Jeśli zależy nam na czasie, postawmy na szybkie i lekkostrawne przekąski.

Kabanosowe przekąski i zakąski

W okresie karnawału serwujmy nowe, nietuzinkowe przekąski, które umilą spotkania i dodadzą sił do tanecznych szaleństw. Jednym z uniwersalnych składników, który zwykle posiadamy w lodówce, jest kabanos. Dzięki dużej zawartości białka jest pożywny i sycący, jednocześnie nadaje przekąskom apetyczny aromat. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do gorących dań i oryginalnych sałatek. Mając do wyboru kabanosy drobiowe, wieprzowe, a nawet ze strusia (np. marka TARCZYŃSKI), warto pobawić się smakiem i kompozycją dodatków.

Wędlinę potnijmy w równe kawałki, przewiążmy ozdobną tasiemką, a następnie ułóżmy na dużym talerzu. Aby podkreślić mięsny smak kabanosów, możemy je podać z gęstym dipem, przygotowanym na bazie jogurtu. Poza tym komplet kilku sosów umieszczonych w niewielkich miseczkach obok siebie będzie ładną ozdobą stołu. Całość udekorujmy pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i cebulkami marynowanymi oraz kolbami kukurydzy w wersji mini – radzi Marta Skutnik, stylistka żywności współpracująca m.in. z producentem wędlin marki TARCZYŃSKI. Charakter potraw możemy podkreślić używając ciekawych kolorem lub formą naczyń – miseczek, talerzy lub pater. W karnawałowym menu liczy się przecież pomysł i zabawa!

Karnawałowe menu

Jeżeli chcesz, aby zabawa była udana, a nie masz czasu na spędzanie kilku godzin w kuchni, wówczas postaw na mniej pracochłonne, lecz efektowne i smaczne zakąski w wersji „finger food”. Są zdecydowanie najwygodniejsze, ponieważ można je jeść bezpośrednio rękami, bez użycia noża czy widelca.

Oto kilka pomysłów jak zaserwować coś pysznego i wyjątkowego.
- Jedną z szybkich przekąsekkoreczki, każdy może je zrobić, gdyż nie wymagają umiejętności gotowania. Wystarczy odrobina wyobraźni przy doborze składników, by osiągnąć zadowalające efekty. Możemy, np. na wykałaczki nabić na przemian kawałki sera żółtego, melona, kabanosa i pomidorów koktajlowych. Oliwki, rzodkiewki i małe kolby kukurydzy dopełnią całości. Gotowe koreczki kładziemy na talerz i dekorujemy listkami bazylii. Przekąski, wbrew pozorom, nie muszą być nudne. Grunt to apetyczny wygląd! – mówi Marta Skutnik, która z kabanosów marki TARCZYŃSKI potrafi stworzyć potrawy na każdą okazję.
I tak bez gotowania i wielu godzin spędzonych w kuchni mamy pyszne i niebanalne przekąski, które wprawią w szampański humor naszych gości.

***

Pomysł na karnawałową przekąskę:

KABANOSY Z DIPEM

Składniki:

Kabanosy Tarczyński wieprzowe, drobiowe, pepperoni i ze strusia

3 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu inne gotowe dipy i sosy - tatarski, salsa, chrzanowy, czosnkowy

Sposób przygotowania:

Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki. Z majonezu i keczupu przygotowujemy dip. Kabanosy układamy na dużym półmisku, umieszczając na środku kokilki z dipami i sosami. Dekorujemy kolbami kukurydzy, oliwkami, cebulkami marynowanymi, ćwiartkami pomidorków koktajlowych.

***

KORECZKI Z KABANOSEM

Składniki:

Kabanosy Peperoni Extra Tarczyński 1 melon oliwki czarne i zielone kolby kukurydzy mini ser żółty - różne rodzaje w kawałkach i cienkich plasterkach rzodkiewka pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
Kabanosy kroimy ukośnie na krótkie kawałki, melon obieramy ze skóry, kroimy. Rzodkiewki kroimy na cząstki, pomidorki na połowę. Z sera przygotowujemy kwadraty i trójkąty jako podstawy dla koreczków. Bierzemy ozdobne wykałaczki lub patyczki do koreczków i komponujemy koreczki nadziewając składniki tak, aby każdy koreczek był urozmaicony. Ilość składników jest dowolna, zależy od liczby gości zaproszonych na przyjęcie.



Polecane
Facebook
 
COUNT:35