Karpatka królewska

Opublikowano: 2011-11-02
Przepis na karpatkę królewską.
Przepis na karpatkę królewska z Delectą.

Czas przygotowania: 25 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Ilość porcji: 20
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
  • 1 opakowanie Karpatki królewskiej Delecta (410 g)

Do ciasta:
  • 4 -5 jaj w zależności od wielkości
  • 125 g margaryny250 ml wody
Do kremu waniliowego:
  • 350 ml mleka
  • 100 g margaryny lub masła
Do kremu czekoladowego:
  • 400 ml mleka
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
Dekoracja:
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:

  1. Aby przygotować ciasto, zagotuj wodę z margaryną, dodaj zawartość torebki z ciastem i  gotuj przez chwilę, rozcierając masę. Wystudź. Blachę o wymiarach 25x30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Nagrzej piekarnik do 220˚C. Do wystudzonej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą na przygotowanej blaszce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kolejno przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.
  2. Krem o smaku waniliowym ugotuj z 350 ml mleka, wystudź. Zmiksuj ze 100 g miękkiego masła lub margaryny.
  3. Krem czekoladowy ugotuj z  400 ml mleka. Po wystudzeniu masę zmiksuj.
  4. Ubij na sztywno śmietanę, połowę dodaj do zmiksowanej masy czekoladowej.
  5. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wyłóż krem o smaku waniliowym, następnie krem czekoladowy, na wierzch pozostałą śmietanę.
  6. Przykryj górną warstwą ciasta i posyp cukrem pudrem.
  7. Ciasto możesz dodatkowo udekorować strużkami polewy czekoladowej.


Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15