Składniki dla 2 osób:
• ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
• 2 duże liście jarmużu
• 2 łyżki oleju
• ½ szklanki sosu pomidorowego
• Sól
• Pieprz czarny CYKORIA
• 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
• 4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej kaszy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut). Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!
ip
fot. Cykoria