Kasza jaglana z jarmużem

Opublikowano: 2016-02-17
Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem.
Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem, pomidorami i czosnkiem.

Składniki dla 2 osób:

•    ½ szklanki kaszy jaglanej + 1 łyżka masła
•    2 duże liście jarmużu
•    2 łyżki oleju
•    ½ szklanki sosu pomidorowego
•    Sól
•    Pieprz czarny CYKORIA
•    1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki suszonego czosnku CYKORIA
•    4 łyżki tartego parmezanu lub innego sera

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelewamy na sitku wrzątkiem a następnie zalewamy wodą 2cm powyżej kaszy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy masło i przykrywamy pokrywką, żeby kasza napęczniała.
Przygotowujemy jarmuż. Listki jarmużu odrywamy, usuwając białe, łykowate części. Małe kawałki warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do momentu, aż będę odpowiednio miękkie (ok.5 minut). Dodajemy sos pomidorowy, drobno pokrojony czosnek a następnie całość dusimy ok. 1-2 minuty. Dodajemy kaszę, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!

 

ip

fot. Cykoria



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15