Kawa w kapsułce – poznaj zalety, które sprawią, że nie zechcesz już przygotowywać jej w inny sposób!

Opublikowano: 2020-12-30
Zalety kawy w kapsułce.
Ekspresy do kawy na kapsułki cieszą się nieustającym zainteresowaniem.

Popularność małych kapsułek wynika nie tylko z zawartości, czyli wysokiej jakości kawy, ale również wygody i szybkości w przygotowywaniu napojów. Czym jeszcze wyróżnia się kawa w kapsułkach?

Nawet codziennie inny smak kawy!

Jedną z ważniejszych zalet kapsułek do kawy jest ogromny wybór wersji smakowych napojów, jakie możemy z ich udziałem przyrządzać. Ekspres na kapsułki przygotuje dla nas espresso, cappuccino, latte, lungo, americano i inne znakomite kawy. Nawet codziennie inną w zależności od gustu i ochoty. Renomowani producenci, np. Nespresso, oferują nawet kilkadziesiąt różnych napojów – oprócz tradycyjnych, również smakowe, takie jak waniliowe, karmelowe, toffi czy czekoladowe. Kawa w kapsułce daje również możliwość przygotowywania napojów na zimno, idealnych na letnie upały. Każdy z nas ma inne preferencje smakowe – niektórzy wolą słodkie i delikatne kawy, inni mocne i wyraziste. Ekspres na kapsułki pozwala na przyrządzenie wielu napojów dla gości o zróżnicowanym guście. Tym sposobem będziemy mogli wczuć się w rolę profesjonalnych baristów!

Zawsze świeża kawa w hermetycznych kapsułach

Co jeszcze wyróżnia kawę w kapsułkach? Przede wszystkim jej smak i aromat, które są odpowiednio chronione. Kapsułki są hermetycznie zamknięte, zatrzymując tym samym walory napoju. Kupując gotową, zmieloną kawę istnieje ryzyko, że zwietrzeje ona i zmieni swój smak pod wpływem działania czynników zewnętrznych. W przypadku kapsułek możemy być pewni, że nawet długie przechowywanie kapsułek nie spowoduje zmiany właściwości zmielonych ziaren.

Ponadto kawa w kapsułce nie rozsypie się, a mokre fusy nie znajdą się na blacie kuchennym. O poranku, przed wyjściem z domu nie będzie konieczności mycia poszczególnych elementów ekspresu i sprzątania bałaganu. Szybkość przygotowania ulubionego napoju to zdecydowana zaleta ekspresów kapsułkowych. Zaparzenie kawy w ekspresie kolbowym wymaga sporo wprawy i umiejętności, ponieważ jej smak jest uzależniony od metody zmielenia ziaren i odpowiedniego ubicia kawy w kolbie. W przypadku ekspresu kapsułkowego nie musimy posiadać żadnego doświadczenia, aby cieszyć się wyważonym smakiem i aromatem!

Wygoda i prostota obsługi

Ekspres na kapsułki jest niezwykle intuicyjny i wygodny w obsłudze. W zależności od wybranego urządzenia, należy jedynie nacisnąć przycisk lub ustawić dźwignię w odpowiedniej pozycji i odczekać dosłownie chwilę, aby delektować się świeżą kawą. Sekretem głębokiego smaku i aromatu napojów są parametry ekspresów, nad którymi pracują renomowani producenci. Dobrym przykładem jest np. Nespresso – posiada w ofercie nowoczesne urządzenia wyposażone w pompę generującą ciśnienie na poziomie do 19 barów, czyli tyle, ile posiadają duże ekspresy, które widzimy w kawiarniach. Ten właśnie parametr odpowiada za końcowy smak kawy. Ponadto liczą się również kwestie ekologiczne. Kapsułki Nespresso wykonane są z aluminium, czyli materiału, który może zostać poddany recyklingowi nieskończona ilość razy!. Kawa w kapsułkach oznacza nie tylko znakomity smak, ale również krok w stronę życia nieco bardziej eko!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15