Kilka sposobów na naleśniki

Opublikowano: 2019-03-03
Naleśniki na kilka sposobów.
Jesteś fanem naleśników i mógłbyś je jeść na śniadanie, obiad i kolację?

Poznaj kilka przepisów, dzięki którym nie tylko urozmaicisz regularne smażenie tych placków, ale i zadbasz o to, by były nieco zdrowsze. Sprawdź, jak zrobić ciasto do naleśników na kilka sposobów!

Tradycyjne naleśniki

Do tradycyjnych naleśników potrzebujesz:

  • 1 szklanka mąki pszennej,

  • 1 szklanka mleka,

  • ½ szklanki wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj – wykorzystaj do tego mikser kuchenny, który znajdziesz tutaj: https://www.euro.com.pl/miksery-reczne.bhtml. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników i dobrze rozgrzej. Ponieważ do ciasta dodałeś już tłuszcz, nie musisz dawać go na patelnię.

Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe robi się nieco trudniej, ale są warte zachodu:

  • po 50 g mąki kukurydzianej i ryżowej,

  • 15 g mąki ziemniaczanej,

  • 2 jaja,

  • 300 ml mleka,

  • dowolny tłuszcz.

Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasto należy odstawić na pół godziny przykryte ściereczką. Po tym czasie można je smażyć na płaskiej patelni podobnie jak poprzednie – bez dodawania tłuszczu.

Pancakes

Naleśniki, które biją rekordy popularności za oceanem, u nas dopiero pojawiają się w śniadaniowniach i polskich domach. Przygotowanie ich na szczęście nie jest skomplikowane:

  • 2 jaja,

  • 2 i ½ szklanki mleka,

  • 2 szklanki mąki,

  • ok. 100 g masła (roztopionego),

  • 4 łyżki cukru lub słodzika,

  • 3 płaski łyżeczki proszku do pieczenia.

Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki, mieszając je rózgą. W osobnej misce przygotuj masę jajeczną z roztopionym masłem oraz mlekiem. Dokładnie zmiksuj ze sobą zawartości obu misek. Pancakes nakładaj na suchą patelnie i gdy się zarumienią, obracaj. Takie placki można podawać z syropem klonowym, bitą śmietaną, masłem orzechowym, owocami, posypkami i wieloma innymi dodatkami.

Naleśniki jaglane

Naleśniki z kaszy jaglanej są bardzo zdrowe, a odpowiednio przygotowane pięknie się prezentują i dobrze smakują. Oto, jak je zrobić:

  • pół szklanki kaszy jaglanej,

  • szklanka mąki jaglanej,

  • szklanka mleka,

  • jajko,

  • łyżka tłuszczu,

  • cukier, sól (do smaku).

Kaszę jaglaną ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Całość zblendować na gładką masę – powinna być dość gęsta. Smażyć na patelni do naleśników – najlepiej formować nieco mniejsze placki, by nie rozpadały się przy przekładaniu. Ciasto może być bowiem nieco kruchsze niż tradycyjne.

Naleśniki szpinakowo-orkiszowe

Prawdziwa gratka dla fanów odżywiania fit. Nie dość, że dzięki obecności szpinaku stają się bogate w żelazo i o wiele zdrowsze, to jeszcze zyskują zielony kolor, który urozmaica posiłki i sprawia, że są one ciekawsze również dla dzieci:

  • szklanka mąki orkiszowej typ 630,

  • ½ szklanki mleka,

  • ½ szklanki wody gazowanej,

  • łyżka tłuszczu,

  • szczypta soli,

  • duża garść liści szpinaku.

Wszystkie składniki należy ze sobą zblendować na gładką masę, a następnie smażyć na suchej i dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej. Najlepiej będą smakowały na słono. Smacznego!

Fot. Materiały zewnętrzne



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15