Wiosną warto gotować domowe zupy ze świeżych, młodych warzyw. Buliony Knorr pomogą szybko doprawić smak potraw, bez konieczności długiego stania w kuchni. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski proponuje wykorzystanie brokułów, aby przygotować na bulionie pyszny krem brokułowy z migdałami.
Składniki:
• Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
• brokuły - 500 g
• cebula - 1 sztuka
• płatki migdałów - 60 g
• ząbek czosnku - 1 sztuka
• woda (wrzątek) - 1 litr
• olej - 1 łyżka
• śmietana 18% - 1 szklanka
• grzanki z bułki
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku, by stworzyć aromatyczny wywar.
2. Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
3. Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
4. Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
5. Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.
ip
fot. Knorr