Krem brokułowy

Opublikowano: 2016-04-19
Przepis na zupę kremową z brokułów z migdałami.

Wiosną warto gotować domowe zupy ze świeżych, młodych warzyw. Buliony Knorr pomogą szybko doprawić smak potraw, bez konieczności długiego stania w kuchni. Szef kuchni Knorr, Piotr Murawski proponuje wykorzystanie brokułów, aby przygotować na bulionie pyszny krem brokułowy z migdałami.

Składniki:

•    Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
•    brokuły - 500 g
•    cebula - 1 sztuka
•    płatki migdałów - 60 g
•    ząbek czosnku - 1 sztuka
•    woda (wrzątek) - 1 litr
•    olej - 1 łyżka
•    śmietana 18% - 1 szklanka
•    grzanki z bułki
•    sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.    Rozpuść kostki rosołowe Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku, by stworzyć aromatyczny wywar.
2.    Pokrój umyte brokuły (bez łodyg) w kostkę.
3.    Zeszklij cebulę, rozetrzyj czosnek i dodaj wraz z połową płatków migdałów. Smaż przez chwilę, ciągle mieszając.
4.    Wrzuć do rosołu pokrojone łodygi brokułów i usmażoną cebulę z migdałami. Doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojone różyczki brokułów i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
5.    Zmiksuj zupę, gdy lekko przestygnie. Dopraw pieprzem i solą (jeśli uznasz to za konieczne). Wymieszaj ze śmietaną i udekoruj pozostałą częścią migdałów oraz grzankami z bułki.

ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15