Ten iście królewski tort, świetnie sprawdzi się na tę niezwykłą okazję. Lekki, idealny na ciepłe dni - smakować będzie wyśmienicie.
Przepis na torcik truskawkowy.
Składniki:
• ½ opakowania kostki do pieczenia Kasia
• 2 jajka
• 150 g cukru
• 120 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 250 g serka mascarpone
• 400 ml śmietany 30%
• 100 g cukru pudru
• 25 g żelatyny
• 800 g truskawek
• 50 g cukru pudru
• 25 g żelatyny
Wskazówki pieczenia:
Czas pieczenia - 20 minut - 180°C
Tortownica - 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto wyłóż następnie do przygotowanej formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wstaw je do nagrzanego do 180⁰C piekarnika i przez 20 minut piecz.
3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.
4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.
5. Wyłóż przygotowaną masę śmietanową na ciasto. By uzyskać efekt „ząbków” (jak na zdjęciu) - kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź” po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego kształtu na wierzchu.
6. Umyj i osusz truskawki, a następnie usuń z nich szypułki - kilka pozostaw do dekoracji. Resztę zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatyną. Powstałą masę wyłóż na stężałą masę śmietanową, a następnie odłóż na jakiś czas do lodówki, by całość dobrze stężała.
7. Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.
ip
fot. Kasia