Królik w miodzie ze szpinakiem

Opublikowano: 2018-09-23
Przepis na pieczoną tuszę królika z miodem podaną ze szpinakiem.

Składniki:
1 tuszka królika,
15 dag rodzynek,
4 łyżki soku z pomarańczy,
4 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
1 cebula szalotka,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.

Szpinak: 10 dag liści szpinaku, 1 łyżeczka posiekanej szałwii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć i posiekać. Tuszkę królika umyć, pokroić na mniejsze części i natrzeć solą oraz pieprzem. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałki królika. Wymieszać, dodać rodzynki, sok z pomarańczy, miód i dusić pod przykryciem 15 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 30-40 minut. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać szpinak, szałwię, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok. 10 minut. Szpinak odcedzić, przełożyć do okrągłej foremki, ubić i przełożyć na talerze. Obok umieścić porcję mięsa*.

*Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu, wydawnictwo Olesiejuk 2017, Olimp Media, red. Beata Woźniak, str. 136

Do przyrządzania najleiej użyć naczyń żaroodpornych marki Galicja dla Twojego Domu:

Naczynie żaroodporne owal 4,7 l z pokrywą, cena: 33,88 zł
Naczynie żaroodporne Tarta 26 cm, cena: 18,41 zł
Naczynie żaroodporne proste 3,95 l, cena: 35,96 zł
Naczynie żaroodporne owal 3,7 l, cena: 35.16 zł
Naczynie żaroodporne okrągłe 3,1 l, cena: 29,89 zł


ip
fot. Galicja dla Twojego Domu




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15