Składniki:
1 tuszka królika,
15 dag rodzynek,
4 łyżki soku z pomarańczy,
4 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki masła,
1 cebula szalotka,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.
Szpinak: 10 dag liści szpinaku, 1 łyżeczka posiekanej szałwii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obrać, umyć i posiekać. Tuszkę królika umyć, pokroić na mniejsze części i natrzeć solą oraz pieprzem. Rodzynki zalać wrzątkiem, odcedzić. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć. Dodać masło, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałki królika. Wymieszać, dodać rodzynki, sok z pomarańczy, miód i dusić pod przykryciem 15 minut, mieszając. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do temp. 180°C piekarnika na 30-40 minut. Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać szpinak, szałwię, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok. 10 minut. Szpinak odcedzić, przełożyć do okrągłej foremki, ubić i przełożyć na talerze. Obok umieścić porcję mięsa*.
*Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu, wydawnictwo Olesiejuk 2017, Olimp Media, red. Beata Woźniak, str. 136
Do przyrządzania najleiej użyć naczyń żaroodpornych marki Galicja dla Twojego Domu:
Naczynie żaroodporne owal 4,7 l z pokrywą, cena: 33,88 zł
Naczynie żaroodporne Tarta 26 cm, cena: 18,41 zł
Naczynie żaroodporne proste 3,95 l, cena: 35,96 zł
Naczynie żaroodporne owal 3,7 l, cena: 35.16 zł
Naczynie żaroodporne okrągłe 3,1 l, cena: 29,89 zł
ip
fot. Galicja dla Twojego Domu