Stosowanie diety zapobiega nadmiernemu powstawaniu produktów przemiany białkowej, które są toksyczne dla organizmu i mogą uszkodzić narządy. Z tego artykułu dowiesz się, kto powinien ograniczyć produkty białkowe w swojej diecie.
Należy pamiętać, że białko jest podstawowym składnikiem odżywczym. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, m.in. odbudowuje zużywające się tkanki, utrzymuje odpowiednie pH płynów ustrojowych oraz jest nośnikiem wielu witamin i składników mineralnych. Z tych powodów niemożliwe jest jego całkowite wyeliminowanie z diety. Białko powinno być regularnie dostarczane z pożywieniem, ale osoby chorujące na niektóre schorzenia muszą ograniczyć jego spożywanie. Szczegóły dotyczące przyjmowania białka należy ustalić z lekarzem, który na podstawie wyników badań określi, ile można go dziennie dostarczać do organizmu.
Spożywanie białka jest bardzo ważne dla potrzeb organizmu, dlatego nie można go całkowicie wykluczyć z diety. Należy jednak zwracać uwagę, aby było ono pełnowartościowe, tzn. pochodzące od zwierząt. Wśród takich produktów znajdują się wędliny, mięso, sery oraz mleko. Doradca klienta pracujący w sklepie ze zdrową żywnością Batom mówi o tym, kto powinien przede wszystkim ograniczyć białko w swojej diecie: "Artykuły niskobiałkowe są zalecane głównie osobom, które cierpią na niewydolność nerek oraz wątroby. Wskazaniem do przejścia na taką dietę są również choroby trzustki, pęcherzyka żółciowego, a także schorzenia dróg żółciowych. Dietę niskobiałkową wprowadza się też u pacjentów cierpiących na fenyloketonurię, czyli chorobę metaboliczną".
Białko pochodzenia roślinnego nie zaspokaja potrzeb organizmu w takim stopniu co białko pochodzenia zwierzęcego, dlatego w diecie niskobiałkowej przyjmuje się go niewiele. Wśród żywności niskobiałkowej zalecanej dla osób, które muszą ograniczyć białko w swoim jadłospisie, znajdują się m.in. ryby morskie, chude wędliny oraz chude mleko i chudy nabiał. Zrezygnować należy z produktów mącznych, tłustych mięs oraz nabiału, a także warzyw strączkowych. Dieta niskobiałkowa powinna być dokładnie opracowana, aby dostarczane do organizmu produkty były zgodne z jego potrzebami. Zbyt duża ilość białka może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Z tego powodu tak ważne jest ustalenie dozwolonych do spożycia artykułów z lekarzem lub dietetykiem.