Kto powinien przejść na dietę niskobiałkową?

Opublikowano: 2021-04-21
Dieta niskobiałkowa - kto powinien na nią przejść?
Dieta niskobiałkowa polega na ograniczeniu artykułów spożywczych zawierających białko. Jest to sposób na walkę z różnymi schorzeniami, dlatego lekarze często zalecają wprowadzenie tych nawyków żywieniowych w życie.

Stosowanie diety zapobiega nadmiernemu powstawaniu produktów przemiany białkowej, które są toksyczne dla organizmu i mogą uszkodzić narządy. Z tego artykułu dowiesz się, kto powinien ograniczyć produkty białkowe w swojej diecie.

Należy pamiętać, że białko jest podstawowym składnikiem odżywczym. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, m.in. odbudowuje zużywające się tkanki, utrzymuje odpowiednie pH płynów ustrojowych oraz jest nośnikiem wielu witamin i składników mineralnych. Z tych powodów niemożliwe jest jego całkowite wyeliminowanie z diety. Białko powinno być regularnie dostarczane z pożywieniem, ale osoby chorujące na niektóre schorzenia muszą ograniczyć jego spożywanie. Szczegóły dotyczące przyjmowania białka należy ustalić z lekarzem, który na podstawie wyników badań określi, ile można go dziennie dostarczać do organizmu.

Przy jakich schorzeniach należy ograniczyć białko?

Spożywanie białka jest bardzo ważne dla potrzeb organizmu, dlatego nie można go całkowicie wykluczyć z diety. Należy jednak zwracać uwagę, aby było ono pełnowartościowe, tzn. pochodzące od zwierząt. Wśród takich produktów znajdują się wędliny, mięso, sery oraz mleko. Doradca klienta pracujący w sklepie ze zdrową żywnością Batom mówi o tym, kto powinien przede wszystkim ograniczyć białko w swojej diecie: "Artykuły niskobiałkowe są zalecane głównie osobom, które cierpią na niewydolność nerek oraz wątroby. Wskazaniem do przejścia na taką dietę są również choroby trzustki, pęcherzyka żółciowego, a także schorzenia dróg żółciowych. Dietę niskobiałkową wprowadza się też u pacjentów cierpiących na fenyloketonurię, czyli chorobę metaboliczną".

Białko pochodzenia roślinnego nie zaspokaja potrzeb organizmu w takim stopniu co białko pochodzenia zwierzęcego, dlatego w diecie niskobiałkowej przyjmuje się go niewiele. Wśród żywności niskobiałkowej zalecanej dla osób, które muszą ograniczyć białko w swoim jadłospisie, znajdują się m.in. ryby morskie, chude wędliny oraz chude mleko i chudy nabiał. Zrezygnować należy z produktów mącznych, tłustych mięs oraz nabiału, a także warzyw strączkowych. Dieta niskobiałkowa powinna być dokładnie opracowana, aby dostarczane do organizmu produkty były zgodne z jego potrzebami. Zbyt duża ilość białka może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Z tego powodu tak ważne jest ustalenie dozwolonych do spożycia artykułów z lekarzem lub dietetykiem.



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15