Kuchenne akcesoria na świąteczne pierniczki

Opublikowano: 2017-11-21
Wyśmienite bożonarodzeniowy potrawy prezentują się wspaniale na pięknie udekorowanych stołach i wraz z pachnącą lasem choinką tworzą wyjątkowy klimat, przywołując równocześnie ciepłe wspomnienia z dzieciństwa.

Aromatyczne wonie rozchodzące się we wnętrzach domów działają pobudzająco na zmysły, zachęcając do spróbowania każdego świątecznego dania.
Obok charakterystycznych dla danego regionu  potraw wigilijnych takich jak na przykład karp w galarecie, kompot z suszonych owoców, barszcz czerwony z uszkami, groch z kapustą czy pierogi z grzybami podczas Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tradycyjnych słodkości, na które czekają z niecierpliwością nie tylko najmłodsi członkowie rodziny. A rodzajów ciast i ciasteczek w świątecznym jadłospisie jest bardzo wiele i na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Podczas rodzinnych spotkań skosztujemy, więc tradycyjnych serników i makowców pełnych pysznych bakalii; rodzynków, migdałów, orzechów czy skórki pomarańczowej wykonanych według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów. Pieczenie rozpoczyna się nawet kilka dni przed Świętami. Wszystko po to, by zdążyć przed pierwszą gwiazdką i ostatnie chwile pozostawić na przygotowanie dań wchodzących w skład wigilijnego menu.

Świąteczne pierniczki

Doskonale prezentują się na stołach, a zawieszone na gałązkach bożonarodzeniowych drzewek są ich oryginalnymi ozdobami. Ciasteczka w radosnych kształtach wywołują uśmiechy na twarzach i przypominają o Świętach i zimie. Do powstania tych uroczych słodkości potrzebne będą poza składnikami spożywczymi niezbędne kuchenne akcesoria, sprawiające, że z jednolitej masy wyodrębnią się dekoracyjne gwiazdki, pierniczkowe ludziki, choinki czy aniołki, które nie tylko znakomicie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Przyda się nam, więc sitko do przesiewania mąki, praktyczna nieślizgająca się po podłożu stolnica silikonowa, a także silikonowy wałek, do którego nie przykleja się ciasto i wreszcie specjalne wykrawaczki. Dzięki nim nasze wypieki przybiorą odpowiednie kształty. Wykonane ze stali nierdzewnej nadadzą rozwałkowanej masie idealnie równą formę. Te praktyczne akcesoria stanowią niezastąpioną część każdego świątecznego warsztatu kuchennego. Gotowe, ale surowe jeszcze pierniczki ułożymy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej specjalnym papierem. Możemy je również ozdobić kryształkami cukru, kawałkami orzechów włoskich czy płatkami migdałów bądź po upieczeniu polać lukrem. 

W przygotowaniu pierniczków mogą brać także czynny udział dzieci, które nabywają nowych umiejętności, uczą się współpracy i ćwiczą cierpliwość. Kiedy zaś efektami swej pracy obdarowują pozostałych członków rodziny kształtują również tak ważne cechy charakteru, jak zdolność do dawania i dzielenia się. Wspólne pieczenie ciasteczek pozwala też na zacieśnianie więzi międzypokoleniowych, gdyż niejednokrotnie odbywa się ono pod czujnym okiem babci. A wszyscy wiemy, że własnoręcznie wykonane pierniczki są najlepsze na świecie.

Dekoracyjne ciasteczka to znakomite uzupełnienie świątecznego jadłospisu, zwłaszcza jego słodkiej części. Wspaniale smakują i świetnie komponują się z bożonarodzeniowymi ozdobami.  Z ochotą sięgają po nie zarówno najmłodsi, jak i dorośli, dlatego warto by na stałe zagościły w każdym domu

Zobacz przepis na świąteczne pierniczki.
.
W materiale wykorzystano zdjęcia i informacje o akcesoriach kuchennych marki Galicja dla Twojego Domu.




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15