• 150 g daktyli bez pestek
• sok z cytryny
• 2 łyżki posiekanych i 2 łyżki startych migdałów
• 2–3 łyżki dżemu z pigwy
• 1 łyżeczka startej skorki z cytryny
• galgant
• płatki migdałowe do obtoczenia kulek
Daktyle skropić sokiem z cytryny i drobno posiekać. Następnie dodać posiekane i starte migdały oraz dżem z pigwy, startą skórkę z cytryny i galgant. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Masę odstawić na godzinę, później uformować kulki i obtoczyć je w płatkach migdałowych lub czekoladowej polewie. Pozostawić na kilka godzin na kratce do wysuszenia.
Polewa czekoladowa:
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 2 łyżki kakao
• 50 ml wody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżka masła
Cukier wymieszać z kakao, wodą i cynamonem. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec połączyć z masłem i wystudzić.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen", Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle, Wydawnictwo Esprit 2016
fot. Wydawnictwo Esprit