Kulki mocy

Opublikowano: 2016-09-19
Przepis na deser z naturalnych składników według św. Hildegardy z Bingen.

• 150 g daktyli bez pestek
• sok z cytryny
• 2 łyżki posiekanych i 2 łyżki startych migdałów
• 2–3 łyżki dżemu z pigwy
• 1 łyżeczka startej skorki z cytryny
• galgant
• płatki migdałowe do obtoczenia kulek

Daktyle skropić sokiem z cytryny i drobno posiekać. Następnie dodać posiekane i starte migdały oraz dżem z pigwy, startą skórkę z cytryny i galgant. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Masę odstawić na godzinę, później uformować kulki i obtoczyć je w płatkach migdałowych lub czekoladowej polewie. Pozostawić na kilka godzin na kratce do wysuszenia.

Polewa czekoladowa:

• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 2 łyżki kakao
• 50 ml wody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżka masła

Cukier wymieszać z kakao, wodą i cynamonem. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec połączyć z masłem i wystudzić.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen", Brigitte Pregenzer, Brigitte Schmidle, Wydawnictwo Esprit 2016

fot. Wydawnictwo Esprit



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15