Czaj to korzenny napój przygotowywany na bazie czarnej, lankijskiej herbaty i mleka. Ze względu na dużą ilość miodu oraz cukru trzcinowego jest niezwykle słodki, dlatego dobrze sprawdza się jako baza do drinków. Chcąc przygotować jego alkoholową wersję, wystarczy dodać do niego trochę likieru lub rumu.
Składniki:
• 3 łyżeczki czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
• Kardamon, imbir, goździki, cynamon
• 150 ml mleka
• Brązowy cukier lub miód
• 100 ml likieru mlecznego lub białego rumu
Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy przyprawy i zalewamy 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i parzymy przez 3-5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy mleko. Do wysokiej szklanki przelewamy przecedzoną przez sito herbatę z przyprawami, dodajemy cukier lub miód oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy do momentu, aż słodkie dodatki się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie dobrze schłodzony dodajemy do niego odrobinę rumu lub likieru
ip
fot. Akbar