Lankijska słodycz

Opublikowano: 2017-04-20
Przepis ze słonecznej Sri Lanki na drink na bazie herbaty.

Czaj to korzenny napój przygotowywany na bazie czarnej, lankijskiej herbaty i mleka. Ze względu na dużą ilość miodu oraz cukru trzcinowego jest niezwykle słodki, dlatego dobrze sprawdza się jako baza do drinków. Chcąc przygotować jego alkoholową wersję, wystarczy dodać do niego trochę likieru lub rumu.

Składniki:
•    3 łyżeczki czarnej herbaty Akbar Pure Ceylon
•    Kardamon, imbir, goździki, cynamon
•    150 ml mleka
•    Brązowy cukier lub miód
•    100 ml likieru mlecznego lub białego rumu

Przygotowanie:
W rondelku umieszczamy przyprawy i zalewamy 300 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i parzymy przez 3-5 minut. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy mleko. Do wysokiej szklanki przelewamy przecedzoną przez sito herbatę z przyprawami, dodajemy cukier lub miód oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy do momentu, aż słodkie dodatki się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie dobrze schłodzony dodajemy do niego odrobinę rumu lub likieru

ip

fot. Akbar



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15