Lody pomogą pacjentom cierpiącym na brak apetytu

Opublikowano: 2017-04-10
Sorbety bogate w białko i błonnik są odpowiedzią na potrzeby chorych z małym apetytem, zaburzeniami smaku czy trudnościami w przełykaniu.

Zespół ekspertów DuPont Nutrition & Health z czołowym duńskim szpitalem i producentem lodów opracował linię odświeżających sorbetów. Pożywne produkty zostały stworzone z myślą o pacjentach szpitali, narażonych na ryzyko niedożywienia.

Niedożywienie może dotyczyć nawet 40 proc. pacjentów szpitali. Żywność bogata w składniki odżywcze zwykle charakteryzuje się teksturą i smakiem, który nie odpowiada pacjentom. Efektem może być pogorszenie stanu zdrowia pacjenta i zmniejszenie efektywności leczenia. Dzięki współpracy DuPont
i działu żywienia Szpitala Uniwersyteckiego w Aalborg w Danii, opracowano bardziej atrakcyjną alternatywę do obecnych na rynku produktów.

Odpowiednia dieta jest istotnym elementem procesu leczenia. Również w Polsce hospitalizowani pacjenci są zagrożeni niedożywieniem – ten problem dotyczy nas w takim samym stopniu, jak innych państw. Poszerzanie jadłospisu obecnego w szpitalach to właściwa droga pomocy pacjentom borykającym się z małym apetytem czy problemami z połykaniem, która owocuje ich szybszym, sprawniejszym powrotem do zdrowia. Mamy nadzieję, że badania DuPont Nutrition & Health przyczynią się w przyszłości do wspomagania właściwego odżywiania osób hospitalizowanych również w Polsce, tak samo jak w innych krajach – wyjaśnia Włodzimierz Soboń z DuPont Poland.

Pożywne, atrakcyjne i dostępne na życzenie
Po opracowaniu koncepcji wraz z zespołem badawczym szpitala i przeprowadzeniu wstępnej oceny smaku i struktury pożywienia wśród pacjentów, DuPont zaproponował produkcję lodów firmie Aabybro Dairy, której kierownictwo chętnie podjęło współpracę.

Pacjenci z niskim apetytem często zmagają się ze zjedzeniem pełnej porcji wysokobiałkowych, wysokokalorycznych produktów obecnie dostępnych na rynku. Naszym celem było opracowanie pożywnych, odświeżających przekąsek, które pacjenci mogliby otrzymywać na życzenie – powiedział Mads Wiene, specjalista w DuPont – Z producentami lodów pracujemy na co dzień, więc naturalną częścią naszej pracy jest dyskusja nad recepturami lodów i dostosowanie ich w celu produkcji konkretnej linii.

Koncentraty owocowe dla bardziej wyrazistego smaku
W odpowiedzi na odzew pacjentów, producent wzmocnił smak lodów wzbogacając receptury o koncentraty owocowe oraz dostosował zawartość białka mlecznego. Wypróbowane składniki z linii DuPont™ Danisco® – polidekstroza Litesse® oraz CREMODAN® Sorbetline 250 – dostarczają błonnik oraz oczekiwaną stabilność i właściwości topnienia. Warianty o smaku czekolady, limonki oraz czarnej porzeczki zostały wybrane po sprawdzeniu preferencji pacjentów z oddziałów onkologii, pneumologii i gastroenterologii szpitala.

Zrozumienie i odpowiedź na nasze wymagania związane z żywieniem zazwyczaj stanowią problem dla producentów żywności. Dzięki tej współpracy braliśmy aktywny udział w stworzeniu produktu, o którym wiemy, że jest potrzebny – powiedziała Marie Nerup Mortensen, przewodnicząca Kulinarium, zespołu badawczego odpowiedzialnego za odżywianie w Szpitalu Uniwersyteckim w Aalborg. Jak dodaje, kolejny projekt,  napój energetyczny na bazie soku, jest już w trakcie opracowania.

ip

fot. DuPont Poland



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15