Magiczny imbir

Opublikowano: 2018-02-12
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.

Dziś niektórzy z nas popijają imbirowe herbatki, dodają imbir do kawy oraz ciast i ciasteczek. Plasterki świeżego imbiru umieszczone w wodzie i podgrzane utworzą doskonały, smaczny i rozgrzewający napój, idealny na chłodne zimowe dni. Po zakończeniu gotowania należy dodać odrobinę miodu i kilka kropli soku z cytryny. Imbir poprawia krążenie krwi, zwiększa koncentrację, co dla wielu z nas będzie istotną informacją.

W niektórych wierzeniach azjatyckich przypisuje się imbirowi, podobnie jak korzeniowi żeń-szeń, znaczenie i działanie magiczne, ze względu na niezwykłe kształty kłączy przypominające zwierzęta i postaci ludzkie.

Olejek imbirowy otrzymywany jest z wysuszonego kłącza imbiru lekarskiego uprawianego w Azji południowej, Chinach, Afryce zachodniej i Japonii. Podobno najlepszy olejek pochodzi z Indii z wybrzeża Malabarskiego. Substancja ma właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Działa skutecznie przy zatruciach pokarmowych, nudnościach i niestrawności. Jest bardzo cennym składnikiem mieszanek przeciwbólowych stosowanych przy bólach mięśni i reumatycznych. Olejek imbirowy bardzo często jest wykorzystywany do aromatyzowania napojów (piwo imbirowe) oraz w pieczywie cukierniczym. Jest również łagodnym afrodyzjakiem. Wchodzi w skład perfum i wód toaletowych. Wraz z olejkiem kardamonowym, sandałowym i cynamonowym oraz wonnymi żywicami tworzy Cardamon for Man – specjalną wodę dla panów, o niezwykle egzotycznym zapachu.

W aromaterapii olejek imbirowy stosowany jest w mieszankach do masażu, kąpieli, inhalacji i kompresów. Posiada niezwykle silne działanie, dlatego nie wolno stosować więcej niż dwie krople na jeden zabieg. Podobnie jak inne substancje używane do aromaterapii, olejek imbirowy powinien odznaczać się najwyższą jakością. Czytajmy zatem etykiety zamieszczane na buteleczkach, by wybierać tylko produkty naturalne, pozbawione jakichkolwiek syntetycznych substancji.
Olejek imbirowy – INCI: Zingiber Officinale Oil

UWAGA: nigdy nie stosować na skórę olejków eterycznych nie rozcieńczonych olejami roślinnymi lub wodą!

Buteleczka 9 ÷ 10 ml z ciemnego szkła z kroplomierzem.

LITERATURA
Iwona Konopacka-Brud, Władysław St. Brud, Aromaterapia dla każdego, Białystok 2007
Iwona Konopacka, Władysław St. Brud, Pachnąca apteka. Tajemnice aromaterapii, Łódź 2008
Aromaterapia – informator Dr Beta®, Warszawa 2012

fot. www.drbeta.pl/ Wirginia Bryll



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:35