Mango na młodość

Opublikowano: 2019-03-29
Mango - owoc młodości.
Mango można nazwać super owocem. Warto go jeść, jeżeli chce się być młodym i gładkim!

Mango dotarło do nas z Azji, z Indochin. Jest to soczysty, pyszny owoc o intensywnie żółtym kolorze. Warto je jeść nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale przede wszystkim – właściwości zdrowotne.

Mango pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu, ponieważ zawiera dużą ilość beta – karotenu (występującego również w marchwi) i witaminy A, która jest witaminą przeciwutleniającą i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Z tego powodu, jeżeli chcemy dłużej wyglądać młodziej, dobrze abyśmy włączyli mango do naszego jadłospisu.  Oprócz witaminy A, mango zawiera witaminę C, która wspomaga produkcję białka kolagenowego w organizmie odpowiedzialnego za stan naszej skóry.

Dzięki zawartości witaminy B6 mango sprzyja poprawie pracy mózgu. Usprawnia pracę neuroprzekaźników, które są odpowiedzialne za nasz nastrój. Dlatego więc, jeżeli oprócz urody i młodości, chcemy tryskać humorem – musimy spróbować tego fantastycznego owocu.

Mango obniża również ciśnienie krwi, gdyż zawiera magnez i potas. Dzięki zawartości pektyn (rozpuszczalnych włókien) mango obniża również poziom cholesterolu.

Osoby, które borykają się z niedokrwistością, również powinny spożywać ten owoc. Mango zawiera dużo żelaza, które pomaga zwalczać anemię. Regularne jedzenie mango pomaga zwalczyć anemię.

Mango jest bardzo sycącym owocem – pysznym, smacznym i zdrowym. Jeżeli chcemy zaspokoić głód – sięgnijmy po mango.

Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15