Mango dotarło do nas z Azji, z Indochin. Jest to soczysty, pyszny owoc o intensywnie żółtym kolorze. Warto je jeść nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale przede wszystkim – właściwości zdrowotne.
Mango pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu, ponieważ zawiera dużą ilość beta – karotenu (występującego również w marchwi) i witaminy A, która jest witaminą przeciwutleniającą i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Z tego powodu, jeżeli chcemy dłużej wyglądać młodziej, dobrze abyśmy włączyli mango do naszego jadłospisu. Oprócz witaminy A, mango zawiera witaminę C, która wspomaga produkcję białka kolagenowego w organizmie odpowiedzialnego za stan naszej skóry.
Dzięki zawartości witaminy B6 mango sprzyja poprawie pracy mózgu. Usprawnia pracę neuroprzekaźników, które są odpowiedzialne za nasz nastrój. Dlatego więc, jeżeli oprócz urody i młodości, chcemy tryskać humorem – musimy spróbować tego fantastycznego owocu.
Mango obniża również ciśnienie krwi, gdyż zawiera magnez i potas. Dzięki zawartości pektyn (rozpuszczalnych włókien) mango obniża również poziom cholesterolu.
Osoby, które borykają się z niedokrwistością, również powinny spożywać ten owoc. Mango zawiera dużo żelaza, które pomaga zwalczać anemię. Regularne jedzenie mango pomaga zwalczyć anemię.
Mango jest bardzo sycącym owocem – pysznym, smacznym i zdrowym. Jeżeli chcemy zaspokoić głód – sięgnijmy po mango.
Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com