Do słodkiego asortymentu wchodzą aż cztery odmiany miodów, a każdy z nich nie tylko zachwyca smakiem i aromatem, ale także wyróżnia się innymi właściwościami leczniczymi. Warto zapoznać się z każdym z nich.
Miody Stovit zbierane są wyłącznie w polskich pasiekach i w głównej mierze pochodzą z lokalnej rodzinnej firmy, w której uznane metody hodowli pszczół przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Mając na względzie dbałość o bliskość natury i pielęgnowanie tradycji w procesie produkcji, miody Stovit są gwarancją najwyższej jakości.
Każda odmiana miodu charakteryzuje się inną barwą, smakiem, zapachem i posiada swoje unikatowe walory lecznicze. W ofercie Stovitu pojawił się miód wielokwiatowy, lipowy, akacjowy i gryczany. Miód wielokwiatowy posiada barwę od kremowej do żółtej. Pochodzi z nektaru różnych gatunków roślin uprawnych, leśnych, łąkowych i drzew. Ogólnie wzmacnia organizm, korzystnie wpływając na przemianę materii, układ krążenia a także wspomaga leczenie schorzeń alergicznych. Miód lipowy o piękniej jasnobursztynowej barwie charakteryzuje się ostrym, lekko gorzkim smakiem i zapachem przypominającym woń kwiatów lipy. Wykazuje działanie antybiotyczne, dlatego szczególnie polecany jest w czasie przeziębienia. Miód akacjowy, wyróżniający się kremową barwą, jest bardzo słodki w smaku. Dobrze wpływa na przewód pokarmowy. Miód gryczany z kolei ma barwę brunatną i korzystnie wpływa na układ odpornościowy ze względu na wysoką zawartość witaminy C.
Miody Stovit ulegają procesowi krystalizacji, której czas zależy od ich składu. Absolutnie nie jest to wada, świadczy tylko o naturalności produktu. Warto zatem spróbować czterech wyjątkowych odmian, które zachwycają smakiem, zapachem i są pysznym sposobem, by dbać o swoje zdrowie.
ip
fot. www.stovit.com.pl