Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym

Opublikowano: 2019-04-19
Przepis na mirelki sernikowe z kremem czekoladowym.
Wypróbujcie przepis na wielkanocne słodkości.

Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym

Składniki

Mirelki

  • 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 60 g cukru pudru
  • 60 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 20 g cukru wanilinowego
  • 150 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 szczypta soli

Krem czekoladowy

  • 70 g cukru
  • 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau® lub 3 łyżki brandy

Przygotowanie

Mirelki

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta, dodać jajka, cukier puder, masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, pomarańczę, skórkę z pomarańczy i sól, wymieszać 1 min/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 30 s/obr. 10. Przełożyć do 8 foremek (Ø 7-10 cm), o wysokości ok. 2 cm. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Piec 10 min (170°C). Następnie obniżyć temp. do 120°C, piec kolejne 40-50 min (120°C). Pozostawić w piekarniku na 30 min, następnie uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić na kolejne 15 min. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem czekoladowy

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masło, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać 4 min/obr. 4.
  5. Dodać stopniowo odważone wcześniej masło, ubijać 2 min/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać stopniowo rozpuszczoną wcześniej czekoladę i  kakao, ubijać 2 min/obr. 4.
  7. Dodać likier, wymieszać 15 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  8. Mirelki sernikowe podawać udekorowane kremem czekoladowym jako deser

Fot. Thermomix
Informacja prasowa



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15