Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym
Opublikowano: 2019-04-19
Wypróbujcie przepis na wielkanocne słodkości.
Mirelki sernikowe z kremem czekoladowym
Składniki
Mirelki
- 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 3 jajka
- 60 g cukru pudru
- 60 g masła, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM lub 20 g cukru wanilinowego
- 150 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 szczypta soli
Krem czekoladowy
- 70 g cukru
- 125 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
- 3 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau® lub 3 łyżki brandy
Przygotowanie
Mirelki
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
- Do naczynia miksującego włożyć ser ricotta, dodać jajka, cukier puder, masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, pomarańczę, skórkę z pomarańczy i sól, wymieszać 1 min/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 30 s/obr. 10. Przełożyć do 8 foremek (Ø 7-10 cm), o wysokości ok. 2 cm. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Piec 10 min (170°C). Następnie obniżyć temp. do 120°C, piec kolejne 40-50 min (120°C). Pozostawić w piekarniku na 30 min, następnie uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić na kolejne 15 min. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem czekoladowy
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej masło, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 8 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać cukier puder, ubijać 4 min/obr. 4.
- Dodać stopniowo odważone wcześniej masło, ubijać 2 min/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać stopniowo rozpuszczoną wcześniej czekoladę i kakao, ubijać 2 min/obr. 4.
- Dodać likier, wymieszać 15 s/obr. 3. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Mirelki sernikowe podawać udekorowane kremem czekoladowym jako deser
Fot. Thermomix
Informacja prasowa