Mniszek dobry na wszystko!

Opublikowano: 2012-08-10
Mniszek pospolity na zdrowie.
Na łąkach już niedługo zaroi się od przyciągających uwagę swoją żółtą barwą kwiatów mniszka lekarskiego. Jakie właściwości mają te kwiaty, uznawane przez nas za chwasty?

Męska stałość
Mniszek lekarski zasłużył sobie w Polsce na wiele potocznych nazw. Najpopularniejsza to: mlecz. Jest to związane z białym – mlecznym- sokiem, który wydobywa się z łodygi po jej przerwaniu. W zależności od regionu na żółte kwiaty mówi się: brodawnik, pępawa czy wole oczy. Najciekawszą nazwą jest jednak : męska stałość. Czyżby sugerowała ona, że mężczyźni są stali jak dmuchawce na wietrze?

Zdrowy od korzenia
Każda z części rośliny zawiera jakieś istotne substancje. W korzeniu zawarta jest duża ilość garbników, inuliny, fitosteroli oraz soli mineralnych, w tym potasu. W liściach zawiera się mniejsza ilość związków, które są zawarte w korzeniu. Są bogatsze jednak od niego o: flawonoidy, karotenoidy, magnez, krzem i witaminy: B i C. Kwiaty od liści różni tylko większa ilość olejku eterycznego i obecność  fitoestrogenu.

Sałatka mniszkowa!
W krajach romańskich bardzo popularna jest sałatka z młodych liści mlecza. Jednak, aby ją przygotować, trzeba zacząć zbiory w maju. W lipcu i sierpniu można za to zbierać główki żółtych kwiatów i czynić z nich prawdziwe cuda tj. syrop z mlecza czy wino. Ilości kwiatów potrzebnych na takie specyfiki są ogromne... Trzeba setek główek, aby zrobić takie przetwory. Należy też wcześniej upewnić się, czy pole lub pobliskie pola nie były opryskiwane.

Na co pomaga mniszek?
Na bardzo wiele przypadłości! Ceniony jest za pobudzanie wydzielania żółci i ułatwiania jej przepływu, zapobiega również tworzeniu się kamieni żółciowych, działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle reumatyczne, obniża ciśnienie krwi, ma silne właściwości oczyszczające i moczopędne, wzmacnia układ odpornościowy i jest pomocny w leczeniu chorób skóry min. łuszczycy czy trądziku.

Jak zrobić syrop z mniszka?
Potrzebne będzie ci 400 kwiatów mniszka, litr zimnej wody, 1kg cukru i 3-4 łyżeczki soku z cytryny lub pomarańczy (świeżo wyciśniętego). Sprawdź czy twoje kwiaty nie mają w sobie robaczków. Zostaw je na jakieś 15 minut na papierze, żeby pozbyć się owadów. Po tym czasie włóż kwiaty do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Zagotowane zostaw pod przykryciem przynajmniej na 12 godzin. Po 12 godzinach przecedź napar, dokładnie odciskając wodę z kwiatów. Zagotuj w garnku, dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Potem wlej sok z cytryny lub pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. To, że syrop jest gotowy, poznasz po dużej ilości piany, która wytworzy się na wierzchu wywaru. Jeżeli pojawia się duża ilość piany, przelej syrop do wyparzonych wcześniej słoiczków, zakręć i ustaw dnem do góry na około 15 minut. Taki syrop można przechowywać bardzo długo.

Nawet rośliny uważane przez nas za chwasty mogą być cenne dla naszego zdrowia. Nie pozostaje nic innego jak, zamiast zaplatać z nich wianki, wrzucić je do garnka i przetwarzać!

Joanna Małysiak
(joanna.malysiak@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15