Mimo że większość z nas lubi eksperymenty w kuchni i zachwycamy się potrawami z różnych części świata, z chęcią wracamy również do swoich korzeni i wykorzystujemy produkty lokalne oraz tradycyjne przepisy. Najmodniejsze i najsmaczniejsze restauracje to dzisiaj takie, w których pracują osoby nie tylko znające się na smaku, ale również na historii. Kucharz jest dzisiaj również naukowcem i pasjonatem, który zna się na tradycji swojego regionu i historii kraju. Powinno być dla niego ważne to, co go otacza, a z połączenia takich czynników powinny powstawać nietypowe formy i smaki.
Powinniśmy szukać inspiracji, zaglądając do starych przepisów i receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Należy podtrzymywać bowiem tradycje swoich rodzinnych stron i regionów. Kiedy nie znamy wszystkich charakterystycznych produktów z naszych stron, warto szukać przepisów związanych z danym miejscem. Dolny Śląsk jest miejscem, gdzie królują twarogi i miody, natomiast na Podlasiu suszone i marynowane grzyby, a w Poznaniu najsłynniejsze są pyry. Lokalne produkty nowoczesnej kuchni mogą być również innowacyjne ze względu na sposób ich przygotowania. Coraz częściej zamieniamy tradycyjne przepisy dodając do nich nowe składniki, co pozwala na przygotowanie tradycyjnego dania w nowoczesny sposób. Ostatnio coraz bardziej modne są wegańskie przekąski, a w sklepach zaczynają pojawiać się coraz częściej produkty takie jak przekąski z plasterków jabłek, grzybów czy innych zdrowych produktów. Kuchnia staropolska nie musi być niemodna, a jeśli się dobrze przyjrzymy znajdziemy inspirację do tworzenia nowoczesnego menu. Wśród tradycyjnych dań polskich można znaleźć nie tylko ciężkie mięsne potrawy; znajdziemy w niej również bogactwo ryb i kasz. W kuchni staropolskiej najważniejsze było przygotowywanie potraw zgodnie z rytmem natury oraz produktami z sezonowymi. Gotowano z tego, co wyhodowano czy upolowano, a podstawą był naturalny produkt wysokiej jakości. Inspiracją nowoczesnej kuchni może być odwaga w gotowaniu potraw, którą mieli nasi przodkowie. W posiłkach stawiano na kontrast i zestawiano ze sobą przeciwne smaki, jak również stosowano dużą ilość przypraw.
Widoczne jest dzisiaj powracanie do tradycji i poszukiwanie nieznanych przepisów kulinarnych. Dzisiaj powrót do naturalności i dobrej jakości produktów wiąże się z korzystaniem z sezonowych plonów. Kiedy chcemy połączyć tradycję z nowoczesnością, warto poszukać inspiracji w naturze, z której korzystali nasi przodkowie.
Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)
Fot. freepik