Najzdrowsze zioła i przyprawy

Opublikowano: 2012-08-09
Zdrowe zioła i przyprawy w kuchni.
O tym, że zioła i naturalne przyprawy są niezwykle zdrowe i wspierają regulowanie procesów trawiennych w organizmie, wiemy wszyscy. Które z nich są najzdrowsze i jakie mają właściwości?

KURKUMA
Przyprawa wykorzystywana jako naturalny barwnik spożywczy. Jednak dzięki jej właściwościom odkażającym, używana jest w niektórych kulturach jako okład na rany przyspieszający ich gojenie. Popularna jest także herbata z domieszką szczypty kurkumy, która pomaga podczas leczenia przeziębienia. Składniki kurkumy pomagają łagodzić bóle reumatyczne.

CYNAMON
Cynamon znany jest od stuleci jako specyfik pobudzający apetyt oraz łagodzący objawy niestrawności żołądkowej. Doskonale smakuje z deserami oraz podkreśla aromat parzonej kawy. Jego zapach jest wykorzystywany w aromaterapii.

PAPRYKA CHILI
Papryka dzięki swojej ostrości pomaga w uaktywnianiu się naturalnego procesu chłodzenia ciała. Związki zawarte w tej ostrej papryce poprawiają metabolizm, przyspieszają proces trawienny oraz wspierają spalanie tkanki tłuszczowej.

IMBIR
Wykorzystywany podczas zachorowań na grypę i przeziębienie, wykazuje działanie przeciwzapalne. Imbir ma dobry wpływ na ściany żołądka oraz wspomaga trawienie. Stosowany jest także podczas łagodzenia bóli reumatycznych kolan. Doskonale rozgrzewa organizm i posiada fantastyczne walory smakowe. Świetnie sprawdza się jako dodatek do herbat i deserów, ale także jako przyprawa do dan głównych.

SZAŁWIA
Zioło szałwii wykorzystywane jest podczas uśmierzania bólu gardła oraz jamy ustnej. Zalecane jest płukanie naparem szałwiowym jamę ustną podczas infekcji zapalnych. Picie szałwii wspiera koncentrację oraz pamięć, a także poprawia samopoczucie.

ROZMARYN
Antyoksydanty i kwas rozmarynowy działają bakteriobójczo i konserwująco. Natomiast zapach rozmarynu pobudza zmysły i działa pobudzająco na umysł. Napar z rozmarynu wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego oraz łagodzi bóle brzucha. Posiada także działanie moczopędne i wzmacniające organizm.

Warto korzystać z dobrodziejstw natury i wykorzystywać składniki naturalne zarówno podczas gotowania, jak i leczenia danych schorzeń. Aromat ziół i przypraw działa także kojąco i uspokajająco, co można wykorzystać podczas inhalacji i aromaterapii.

Agnieszka Ziętek
(agnieszka.zietek@dlalejdis.pl)

Fot. sxc.hu



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15