W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Nalewka dobra na wszystko

Opublikowano: 2015-12-13
Nalewka dl zdrowia.
Poprawiają nie tylko trawienie, ale również chronią układ krwionośny oraz działają uspokajająco.

Nalewki pije się w małych ilościach, 50 ml dziennie. Te gorzkie, ziołowe najlepiej degustować je przed obiadem lub kolacją.

Wiśniowa – owoc wiśni zawiera w sobie duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed chorobami i starzeniem, również wzmacniają serce. Zawarty w nich potas korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. Wiśnie oczyszczają również organizm ze zbędnych produktów przemiany materii, działają moczopędnie, dlatego osobom borykającym się z zapaleniem pęcherza moczowego czy dnę moczową zalecane jest picie tego rodzaju nalewki.

Pigwowa – w pigwie znajdują się związki polifenolowe, które mają działanie przeciwutleniające, czyli niweluje z organizmu wolne rodniki, które przyczyniają się do powstania wielu chorób, m.in. nowotworowych. Poza tym, polifenole działają również bakteriobójczo i bakteriostatycznie, dlatego też polecana jest na zwalczanie dolegliwości górnych dróg oddechowych.  Pigwa wzmacnia również odporność, zawiera w sobie witaminę C, żelazo, potas i miedź.

Gruszkowa – gruszki zawierają potas oraz arbutynę, które pozytywnie wpływają na układ moczowy. Zawarty w gruszkach potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu, który przyczynia się do powstawania nadciśnienia oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, pobudzają przemianę materii, dlatego polecane są osobom borykającym się w zaparciami. Wspomagają funkcjonowanie tarczycy, gdyż w swoim składzie mają jod.

Śliwkowa – śliwka jest skarbcem witamin i minerałów; zawierają witaminy z grupy B oraz A, C, E, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor i antyoksydanty. Picie nalewki ze śliwek pomaga regulować trawienie i zapobiega zaparciom. Mają pozytywne działanie na układ nerwowy.

Aroniowa – owoce aronii zawierają dużo antocyjanów, dzięki czemu znakomicie wpływają na wzrok. Zalecane jest konsumowanie aronii osobom, które bardzo dużo czasu spędzają przed ekranem telewizora lub komputera. Poza tym, aronia pomaga obniżyć ciśnienie, korzystnie wpływa na układ krążenia, obniża poziom złego cholesterolu. Działa przeciwutleniająco, a to oznacza, że spowalnia procesy starzenia się. Wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków i pękaniu naczynek włosowatych.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Polecane
Facebook
 
COUNT:33