Naturalna walka z cukrzycą

Opublikowano: 2017-03-05
Walcz naturalnymi sposobami z cukrzycą.
Cukrzyca to bardzo ciężka choroba. Jeżeli chcecie uchronić się przed nią, zastosujcie dietę ubogą w węglowodany i wprowadźcie do swojego jadłospisu kilka stałych zmian.

Przyczyną cukrzycy jest zaburzenie wydzielania insuliny. Mała ilość insuliny pociąga za sobą szereg innych problemów, jak na przykład zaburzenia w przenikaniu glukozy przez błony komórek naszego ciała, a także zwiększenie stężenia glukozy we krwi i wydalanie glukozy z moczem. Upośledzone zostają także przemiany wewnątrzkomórkowe oraz udział glukozy w blokowaniu rozkładu tłuszczu i syntezie białek.

Nie wiadomo dokładnie, jaka jest geneza występowania tej choroby. Główną odpowiedzialnością za pojawienie się cukrzycy specjaliści obarczają czynniki genetyczne i środowiskowe. Następną przyczyną może być mała ilość insuliny w organizmie. Cukrzyca uznawana jest obecnie za chorobę społeczną.

Pomarańcze, truskawki, jagody to źródło witaminy C, błonnika pokarmowego i antyoksydantów, wspierających organizm w walce z chorobą. Poza tym owoce to produkty o niskim indeksie glikemicznym. Awokado zawiera zdrowy tłuszcz, potas i inne ważne związki mineralne. Pestki dyni dostarczają organizmowi potrzebne kwasy tłuszczowe omega-3 i magnez.

Przy cukrzycy zaleca się spożywanie warzyw, a szczególnie szpinaku, brokułów i  kapusty. To cenne źródło witamin C, B6, A i K, wspomagających procesy metaboliczne w organizmie. Fasola natomiast zawiera białko i błonnik pokarmowy – dzięki niemu spada poziom glukozy we krwi.

Płatki owsiane to źródło błonnika, dzięki któremu szybciej czujemy się syci. Jęczmień zawiera natomiast rozpuszczalny błonnik o nazwie beta-glukan o podobnym działaniu. Zboże to pomaga także regulować poziom cholersterolu. Chleb Ezechiela jest wytwarzany ze skiełkowanych ziaren. Do jego wypieku nie stosuje się mąki. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, jest bogaty w błonnik i białko. Nasiona chia zawierają błonnik, który wspiera organizm w utrzymywaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo znajdziemy w nich także białko i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Mięso oraz ryby to doskonałe źródło białka i cennych kwasów omega-3. Taki zestaw składników odżywczych zapobiega chorobom układu krążenia i chorobom serca, które są częstymi powikłaniami cukrzycy.

Orzechy wykazują działanie przeciwzapalne. Poza tym wspierają funkcjonowanie trzustki. Kolejną zaletą spożywania tych pyszności jest wzrost wydzielania insuliny oraz redukcja nadmiaru glukozy we krwi. Nie wolno jednak jeść ich za dużo, ponieważ zawierają niebezpieczny kwas fitynowy.

Cynamon pomaga rozkładać węglowodany – podobnie jak insulina, przez co przyczynia się do błyskawicznego spadku poziomu cukru we krwi.

Odpowiednia dieta pomoże nie tylko ustrzec się przed wystąpieniem choroby, ale także wesprze cukrzyków w walce z dolegliwościami. Zmiany wprowadzane w jadłospisie to jednak tylko jeden z elementów działań profilaktycznych, które należy stosować razem dla uzyskania lepszych efektów.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15