Czy to już znak, że lato coraz bliżej? Zespół ALYKI zaprasza do degustacji dań z nowej karty sezonowej pt. „Czas na nowalijki”! Zakochaj się w delikatnym, aksamitnym smaku białych i zielonych szparagów, rozsmakuj się w energetycznych, wiosennych sałatkach i skosztuj nowych, zaskakujących dań głównych.
Nadchodzący czas to świetna okazja, by skosztować dań z nowego menu sezonowego Restauracji ALYKI, w którym główną rolę odgrywają szparagi, nowalijki i truskawki. Będzie lekko, smacznie i kolorowo!
Na dobry początek Szef Kuchni ALYKI – Paweł Błaszczyk, ma aż trzy propozycje: delikatny krem szparagowy, z żółtkiem i chipsem z truskawki, szparagi z truskawkami i młodymi buraczkami, z serem bałkańskim i białym sosem balsamicznym oraz pstrąga wędzonego z groszkiem cukrowym, rzodkiewką i zielonymi kiełkami.
Wielbiciele sałatek znajdą dla siebie dwie pozycje w nowej karcie. Pierwsza z nich to wegetariańska propozycja z grillowanymi szparagami, jajkiem sous-vide i nowalijkami. Druga natomiast, z polędwiczką wieprzową marynowaną w wodzie brzozowej i truskawkami, z pewnością zaskoczy swoją delikatnością i połączeniem smaków.
W menu sezonowym pojawi się aż pięć nowych dań głównych. Zapraszamy do degustacji czarnego spaghetti al nero di seppia z krewetkami, selerem naciowym i porem, łososia sous-vide z emulsją z dzikiej róży, z dodatkiem szparagów i orzeźwiającej, limonkowej kaszy bulglur oraz kaczki z młodą kapustą, sosem bzowo-jabłkowym i buraczanymi kopytkami. Dla fanów wiosenno-letniego grillowania przygotowaliśmy natomiast kurczaka z grilla marynowanego w indyjskiej przyprawie tandoori i rostbef z sosem berneńskim i nowalijkami.
Restauracja ALYKI Sky Tower, niezależne wejście od ul. Powstańców Śl. 95. Restauracja czynna jest codziennie, w godz. 10.00-22.00.
ip
fot. ALYKI