Cynamon
Ta przyprawa bardzo często kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale warto włączyć ją do swojej diety nie tylko od święta. Cynamon posiada właściwości regulujące poziom cukru we krwi, co zapobiega niepożądanym wyrzutom insuliny. Insulina zaś spełnia kluczową rolę w gromadzeniu tkanki tłuszczowej. Wniosek? Dodatek cynamonu do kawy, herbaty czy bezcukrowego deseru to bardzo dobry pomysł, jeśli chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Chilli
Jest składnikiem wielu preparatów odchudzających, ale zdecydowanie lepiej dostarczyć go sobie w naturalnej postaci. Chilli jest królową pikantnych przypraw, powodującą wzrost temperatury organizmu. Gdy rośnie temperatura, uwalniane zostają hormony nadnerczy odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej. Podobne właściwości wykazuje ostra papryka i pieprz cayenne. Warto jednak uważać z ich ilością, gdyż nadmiar może spowodować reakcję przeczyszczającą.
Kurkuma
Kurkuma zyskuje coraz większą popularność przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na zdrowie. Ostatnie badania pokazują, że zawarta w niej kurkumina spowalnia także proces gromadzenia się tłuszczu w komórkach wątroby. Ponadto, podobnie jak chilli, podnosi temperaturę ciała oraz reguluje gospodarkę cukrowo-insulinową. Kurkuma zasługuje więc na miano przyprawy idealnej.
Bazylia
Nie bez przyczyny nazywana jest królewskim zielem. Bazylia wzmacnia wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesza proces przemiany materii i wspiera przyswajanie składników pokarmowych. Zwłaszcza ta ostatnia cecha jest istotna dla osób na dietach odchudzających, ponieważ ograniczenie kalorii bywa przyczyną poważnych niedoborów w organizmie.
Imbir
Dodatek imbiru do popraw będzie bardzo pomocny dla osób, którym trudno przychodzi ograniczenie jedzenia. Imbir daje uczucie sytości i ogranicza apetyt. Ponadto, ma właściwości termogenne i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Warto używać go w parze z cynamonem – nie tylko dla wzmocnienia efektów odchudzania, ale także ze względu na walory smakowe.
Kmin rzymski/kumin
Kumin zyskał swoją sławę wśród przypraw wspomagających odchudzanie po badaniach opublikowanych niedawno w prestiżowym magazynie medycznym. Okazuje się, że zaledwie 3g tej przyprawy dziennie może przyspieszyć spalanie tłuszczu niemal trzykrotnie! Warto jednak pamiętać, że smak kuminu jest bardzo wyrazisty i jego nadmiar może zdominować całą potrawę.
Czarny pieprz
Jest stałym bywalcem niemal każdej kuchni, ale niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego wpływu na sylwetkę. Czarny pieprz jest cenny ze względu na zawartość piperyny –organicznego związku, który wpływa na aktywność genów odpowiedzialnych za tycie. Według badaczy z Uniwersytetu Sejong w Seulu, może być stosowany w leczeniu chorób związanych z otyłością. Aby mieć pewność, że czarny pieprz, który stoi na naszym stole nie jest mieszaniną pieprzu i innych dodatków, wybierajmy wersję niezmieloną.
Czy stosowanie wymienionych przypraw może zastąpić dietę i aktywność fizyczną? Z pewnością nie. Jednak, ich działanie wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej jest potwierdzone wieloma badaniami naukowymi. Wprowadzenie różnorodnych przypraw do diety będzie wpływać korzystnie nie tylko na sylwetkę, ale także na smak potraw i przede wszystkim – stan zdrowia.
Teresa Kasprzak
(teresa.kasprzak@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com