Olej kokosowy w kuchni i kosmetykach

Opublikowano: 2020-08-27
Wszechstronne zastosowanie oleju kokosowego.
Olej kokosowy to kolejny nowy trend wykorzystywany głównie w kuchni i kosmetykach. Czy rzeczywiście nadaje się on „do wszystkiego” i jest dobry „na wszystko”?

Olej kokosowy od jakiegoś czasu jest modny na wszystko, wykorzystywany jest w kuchni i kosmetyce. Olej kokosowy jest otrzymywany z miąższu orzechów kokosowych, występuje w Azji Południowo-Wschodniej i od wieków był stosowany jako kosmetyk do pielęgnacji skóry i włosów.

W sprzedaży możemy znaleźć dwa rodzaje oleju kokosowego. Pierwszy to rafinowany olej kokosowy, czyli poddawany działaniu wysokiej temperatury, który zachowuje większość wartości odżywczych oraz smak i zapach, dlatego jest tańszy. Drugi nierafinowany olej kokosowy tłoczony jest na zimno i zachowuje swoje właściwości, ale ma też krótszy czas przydatności do spożycia; jest droższy dzięki temu, że w swojej zawartości ma więcej nasyconych kwasów tłuszczowych i jest jednym z silniejszych tłuszczów polecanym do smażenia. Dzięki temu, że ma delikatny zapach jest doskonały do przygotowywania dań na słodko, dlatego warto włączyć go do diety jako tłuszcze. Mimo tego, że zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych jest wysoka, nie wpływa na wzrost czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

W kosmetyce olej kokosowy można nazwać kosmetykiem idealnym, ponieważ znajduje zastosowanie dzięki swoim właściwościom odżywczym i nawilżającym, jest bezpieczny i skuteczny, dlatego warto wypróbować jego dobroczynne właściwości nie tylko w kuchni. Może być stosowany przez osoby zdrowe jako urozmaicenie diety, ale w nadmiarze jego wysoka kaloryczność może prowadzić do nadmiaru kilokalorii i wzrostu masy ciała. W kosmetyce olej kokosowy można stosować na skórę jak i na włosy, jako odżywka do włosów suchych i zniszczonych. Według niektórych źródeł olej może zapobiegać powstawaniu próchnicy i działać antybakteryjnie. Olej kokosowy posiada właściwości nawilżające i natłuszczające. Polecany jest w pielęgnacji skóry całego ciała zamiast balsamu. rzy systematycznym stosowaniu wpływa na regenerację naskórka i przebarwień. Należy jednak pamiętać, że mimo wszechstronnych właściwości może mieć również wady. Może uczulać, powodując wysypkę, miłości, dlatego przed nakładaniem go na skórę trzeba wypróbować go na mniejszej części ciała, co pozwoli zmniejszyć ryzyko ewentualnego uczulenia.

Jak widać olej kokosowy ma różnorodne zastosowanie i warto wykorzystywać go na różne sposoby. Nie należy więc obawiać się, że zaszkodzi, bowiem prowadzone badania nie wskazują jego negatywnego wpływu kiedy będziemy używać go rozsądnie i w umiarkowanym stopniu.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15