Olejek pomarańczowy do...?

Opublikowano: 2012-10-20
Olejek pomarańczowy do opon.
Japońscy technolodzy odkryli nowe zastosowanie olejku pomarańczowego, uzyskiwanego ze skórek tego popularnego cytrusa.

Okazało się, że olejek wykorzystywany zazwyczaj w kosmetyce, czy też do celów kulinarnych, może być doskonałym składnikiem… opon.

Nieocenione właściwości olejku pomarańczowego odkryto w laboratoriach koncernu Yokohama Rubber & Co. podczas prac nad nową technologią opon bardziej przyjaznych dla środowiska, a zarazem gwarantujących bezpieczeństwo kierowcom. Japońscy inżynierowie dowiedli, że molekuły olejku pomarańczowego posiadają podobną strukturę do molekuł kauczuku naturalnego wykorzystywanego do produkcji opon, co sprawia, że oba te składniki doskonale się ze sobą łączą tworząc oponę o ponadprzeciętnej przyczepności.

Jak się okazało, olejek ze skórek pomarańczy sprawia, że opony są bardziej miękkie, co pozwala zwiększyć ich powierzchnię styku z jezdnią, zarówno w warunkach słonecznej pogody jak i podczas deszczu, tak samo na drodze o gładkiej nawierzchni, jak i o dużych nierównościach. Dzięki olejkowi pomarańczowemu opony charakteryzują się lepszą przyczepnością podczas szybkiej jazdy, są bardziej wytrzymałe oraz gwarantują kierowcy większe bezpieczeństwo jazdy dzięki krótkiej drodze hamowania.

To rewolucyjne zastosowanie olejku pomarańczowego stało się częścią technologii opon BluEarth Yokohamy. Pierwszą dostępną w Polsce oponą w tej technologii jest Yokohama Geloandar G055 – przeznaczona do pojazdów typu SUV. Kolejne tj. Yokohama BluEarth-1 i Yokohama BluEarth AE-01, będą w Polsce w sprzedaży od przyszłego roku.

Fot. ITR
IP



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15