W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Optymalnie zdrowe pieczone pączki

Opublikowano: 2018-02-08
Przepis na pieczone w piekarniku pączki.
Przepis na pączki pieczone na zdrowych tłuszczach w piekarniku.

Składniki:
•    60 dag pszennej mąki
•    3 żółtka
•    225 g margaryny Optima Cardio
•    3 dag drożdży (lub 7 gram drożdży suszonych)
•    1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej, jeśli lubisz słodkie ciasta
•    1/2 szklanki chudego mleka+ 4 łyżki (do posmarowania)
•    starta skórka z połowy cytryny
•    szczypta soli
•    30 dag miękkiej najlepiej domowej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej.
•    4 łyżki mleka
•    cukier puder

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 4 łyżki mleka, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać Optimę Cardio, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia. Do miski dodać mąkę, sól, mleko z Optimą Cardio, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, pastę waniliową i skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut. Wyjąć na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiać dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na pół. Z każdej części uformować wałek, pokroić go na
8 plastrów. Uformować z nich placki o średnicy około 12 cm, nakładać na każdy porcję marmolady, zwinąć i uformować pączka. Układać pączki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, włączyć w tym momencie piekarnik na 180 stopni. Podrośnięte pączki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 25 minut, aż ładnie się zrumienią. Upieczone pączki odstawić do przestudzenia. Jeszcze ciepłe posypać delikatnie cukrem pudrem.

ip

fot. materiał prasowy



Facebook
Reklama
 
COUNT:31