W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Osteoporoza – można jej uniknąć

Opublikowano: 2013-02-26
Jak mozna uniknąć osteoporozy?
Osteoporoza to przewlekła choroba szkieletu, objawiająca się utratą masy kostnej, a w konsekwencji zwiększoną łamliwością kości i brakiem ich odporności na urazy i uszkodzenia.

Wbrew obiegowej opinii osteoporoza nie dosięga tylko kobiet w podeszłym wieku; coraz częściej łamliwość kości zgłaszają u lekarza nawet osoby tuż po czterdziestym roku życia.

Często osoby, u których wykryto osteoporozę są bardzo zaskoczone lekarską diagnozą. Wszystko z powodu znikomych objawów, występujących we wczesnej fazie choroby. Bóle kostne, szczególnie w odcinku piersiowym, bóle krzyża, częste złamania, nawet przy pozornie niegroźnych urazach, powinny być sygnałem ostrzegawczym. Wczesne rozpoznanie choroby będzie gwarancją sprawniejszego poradzenia sobie z jej następstwami, które w znaczący sposób utrudnić mogą codzienne funkcjonowanie.

Największym sprzymierzeńcem w zapobieganiu zrzeszotnienia kości jest oczywiście odpowiedni tryb życia oraz zrównoważona dieta. Wysiłek fizyczny w postaci choćby ćwiczeń ogólnorozwojowych, jak marsz czy jazda na rowerze, skutecznie zapobiegają demineralizacji kości. Dodatkowo udowodniono, że odpowiednie obciążenie kości w wyniku aktywności fizycznej przyczyna się do wbudowywania w nie wapnia – składnika kluczowego dla zdrowia tkanki kostnej, który swoje źródło ma właśnie w spożywanych pokarmach.

Najnowsze badania dowodzą, że białko zwierzęce spożywane w nadmiarze zmniejsza zdolność przyswajania wapnia, a nawet obniża jego poziom w organizmie, gdyż wywołuje zwiększone wydalanie wapnia w moczu.  Dlatego dietetycy skłaniają się ku zastępowaniu w miarę możliwości protein zwierzęcych roślinnymi. W procesie wapnienia kości niebagatelną rolę odgrywa także fosfor. Ten pierwiastek, obecny w słodzonych gazowanych napojach, przetworach mięsnych, nabiale, słodyczach i produktach typu instant, spożywany w nadmiarze prowadzi do resorpcji kośćca, czyli utraty gęstości tkanek.

Palenie tytoniu zwiększa ryzyko występowania wielu chorób, wśród których znajduje się także osteoporoza. Substancje zawarte w papierosach mogą hamować namnażanie komórek kostnych, natomiast zwiększone spożywanie alkoholu przyczyna się bezpośrednio do ich zaniku. Także inne używki – kawa i herbata nie działają pozytywnie na kościec, gdyż zwiększają wydalanie wapnia z moczem, podobnie jak sód – podstawowy składnik popularnej soli kuchennej. Jeśli chodzi o słodycze – również nie są wskazane.

Wapnienie kości powoli staje się chorobą cywilizacyjną - mówi Paweł Skrzypczak z firmy Primavika, producenta zdrowej żywności bezmięsnej oraz ekologicznych produktów spożywczych BIO - i jest to spowodowane współczesnym trybem życia. Brak aktywności fizycznej, godziny spędzane przed komputerem, dania, które można w trzy minuty przygotować z proszku… wszystkie te czynniki sprawiają, że kości stają się słabe, a ich podstawowy budulec – wapń, który dostarczać możemy tylko z pożywieniem, zostaje z nich wypłukany. Dlatego w profilaktyce osteoporozy tak ważna jest odpowiednia dieta, w której nad mięsem i przetworami mięsnymi powinny przeważać produkty, zawierające białko roślinne.

Obecnie na półkach sklepowych, szczególnie tych w sklepach ze zdrową żywnością, znajdują się różnego rodzaju produkty wegetariańskie, dostosowane go trybu życia współczesnego zabieganego człowieka: pasztety sojowe, pasty drożdżowe, wegetariańskie dania obiadowe i wiele innych. Smakiem nie ustępują wcale ich tradycyjnym odpowiednikom, a zawarte w nic wartości odżywcze wspomogą nie tylko układ kostny, ale kondycję całego organizmu.

Fot. Primavika
IP



Polecane
Facebook
 
COUNT:33