W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Pasztet drobiowy z ziołami i galaretką

Opublikowano: 2012-04-05
przepis na pasztet drobiowy z ziołami i galaretką
Ilość: dla 6 osób; Czas przygotowania: 90 minut

Niezbędne składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 kajzerka
  • 6 jaj


Produkty KAMIS:

  • Przyprawa ognista KAMIS Specialite
  • Szczypta startej Gałki muszkatołowej KAMIS Specialite
  • 1/2 łyżeczki tymianku KAMIS
  • 2 liście laurowe KAMIS
  • 2 ziarna ziela angielskiego KAMIS


Galaretka:

  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanka bulionu
  • tymianek KAMIS do dekoracji



Piersi kurczaka, ziele angielskie i liście laurowe gotuj 50 minut w 3/4 litra osolonej wody. Następnie dodaj pokrojoną wątróbkę i gotuj jeszcze przez 15 minut. Wywar przecedź, odlej 1 szklankę, w reszcie namocz kajzerkę. Cebulę i pieczarki pokorój i usmaż na oleju. Dopraw solą i tymiankiem. Mięso zmiel w maszynce do mięsa razem z wątróbką, cebulą, pieczarkami i odciśniętą bułką. Dodaj żółtka i ubite na sztywno białka. Masę wyrób, dopraw solą, gałką muszkatołową KAMIS Specialite, ognistą przyprawą KAMIS Specialite, a na koniec połącz z pianą z białek. Przełóż do wysmarowanej olejem formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez 35 minut. Żelatynę rozpuść w gorącym, odłożonym wcześniej bulionie. Ostudzony pasztet obłóż gałązkami tymianku i zalej tężejącą galaretką. Pozostaw do całkowitego stężenia.



Polecane
Facebook
 
COUNT:33