Pieczony rostbef z sosem cebulowym

Opublikowano: 2016-03-28
Przepis na rostbef pieczony z suszonymi pomidorami w sosie cebulowym.

Składniki:

•    50 ml oleju
•    1 cebula
•    1 porcja Esencji do sosu cebulowego Knorr
•    5 suszonych pomidorów
•    1,5 kg rostbefu
•    100 g słoniny
•    1 łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego lub w ziarenkach
•    2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
•    3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

1.    Tłuczony pieprz oraz Przyprawę do mięs Knorr, która wzmacnia smak dania, wymieszaj z olejem. Tak powstałą marynatą natrzyj mięso i pozostaw je na co najmniej trzy godziny w chłodnym miejscu.
2.    Po tym czasie obsmaż mięso na rozgrzanej wcześniej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).
3.    Obłóż mięso plastrami słoniny i umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to świetna baza do dalszego przygotowania sosu.
4.    Na patelni na której przygotowywałeś mięso, na rozgrzanym tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki.
5.    Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie klarowny i doskonale doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie, upewniając się że Esencja rozpuściła się zupełnie. Wszystko gotuj jeszcze dwie minuty. Tak przygotowane mięso podawaj polane sosem.


ip

fot. Knorr



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15