Składniki:
• 50 ml oleju
• 1 cebula
• 1 porcja Esencji do sosu cebulowego Knorr
• 5 suszonych pomidorów
• 1,5 kg rostbefu
• 100 g słoniny
• 1 łyżka pieprzu czarnego grubo mielonego lub w ziarenkach
• 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
• 3 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
1. Tłuczony pieprz oraz Przyprawę do mięs Knorr, która wzmacnia smak dania, wymieszaj z olejem. Tak powstałą marynatą natrzyj mięso i pozostaw je na co najmniej trzy godziny w chłodnym miejscu.
2. Po tym czasie obsmaż mięso na rozgrzanej wcześniej patelni (na tej samej patelni przygotuj później sos).
3. Obłóż mięso plastrami słoniny i umieść w piekarniku nagrzanym do 190°C na około 30 - 40 minut. Po upieczeniu mięsa blachę podlej szklanką wody. Powstały w ten sposób sok to świetna baza do dalszego przygotowania sosu.
4. Na patelni na której przygotowywałeś mięso, na rozgrzanym tłuszczu, podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i dodaj suszone pomidory pokrojone w paseczki.
5. Całość zalej 200 ml zimnej wody. Patelnię zestaw z ognia, dodaj Esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie klarowny i doskonale doprawiony. Całość wymieszaj dokładnie, upewniając się że Esencja rozpuściła się zupełnie. Wszystko gotuj jeszcze dwie minuty. Tak przygotowane mięso podawaj polane sosem.
ip
fot. Knorr