Pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym

Opublikowano: 2016-01-22
Przepis na schab ze śliwkami i majerankowym sosem.
Przepis na pieczeń ze schabu ze śliwkami suszonymi i sosem z majeranku.

Składniki:

- schab środkowy bez kości  - 1.5 kg
- śliwki suszone bez pestek - 300 g
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 szt.
- Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
- olej roślinny - 4 łyżki
- musztarda sarepska - 3 łyżki
- majeranek suszony - 65 g
- olej - 50 ml
- cebula szalotka, mała - 1 szt.
- śmietana 18 % - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1.    Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości po środku mięsa zrób około 2 cm nacięcie. W środek włóż suszone śliwki.

2.    Przyprawę do mięs wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab, dzięki czemu będzie bardzo aromatyczny. Pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku (60 g). Mięso zawiń w folię aluminiową.

3.    Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży on do przygotowania sosu.

4.    Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.

5.    Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczeni mięsa. Dodaj Esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj, upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek (5 g). Mięso podawaj z sosem.

ip

fot. knorr




Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15