Pieprz rośnie na krzewach cechujących się długimi pnączami. Jego ziarna są zespolone w niewielkich kiściach. Pieprz czarny z Wietnamu cechuje niezwykły aromat i intensywny smak. Ta jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw upodobała sobie klimat i wilgotne gleby Południowo-Wschodniej Azji. To właśnie Wietnam słynie z upraw krzewów czarnego pieprzu. Jego ziarna pomogą nam przyprawić wszelkie zupy, podkreślić smak dań mięsnych i rybnych, stworzyć aromatyczne marynaty i sosy. Pieprz czarny to prawdziwe bogactwo – dziś smaku, kiedyś nie tylko: za czasów Aleksandra Wielkiego pełnił funkcję waluty.
W kuchni możemy też używać zielonego, czyli wysuszonego powietrzem, bez obecności słońca – wtedy ziarna zachowują swój pierwotny kolor. Pieprz biały to z kolei ziarna przesuszone na krzewach, namoczone i wysuszone. Natomiast czerwona barwa pieprzu to rezultat marynowania ziaren.
Knorr wprowadził nowe produkt : przyprawy jednorodne z gwarancją kraju pochodzenia. Jedną z nich jest PIEPRZ CZARNY Z WIETNAMU.
ip
fot, Knorr