Pieprz czarny

Opublikowano: 2018-03-24
Pieprz czarny jako jednorodna przyprawa do wszystkich dań.
Gdybyśmy powiększyli ziarno pieprzu, zobaczylibyśmy jego pomarszczoną powierzchnię. To efekt suszenia ziaren na słońcu. Tak powstaje najbardziej popularny, czyli czarny pieprz.

Pieprz rośnie na krzewach cechujących się długimi pnączami. Jego ziarna są zespolone w niewielkich kiściach. Pieprz czarny z Wietnamu cechuje niezwykły aromat i intensywny smak. Ta jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw upodobała sobie klimat i wilgotne gleby Południowo-Wschodniej Azji. To właśnie Wietnam słynie z upraw krzewów czarnego pieprzu. Jego ziarna pomogą nam przyprawić wszelkie zupy, podkreślić smak dań mięsnych i rybnych, stworzyć aromatyczne marynaty i sosy. Pieprz czarny to prawdziwe bogactwo – dziś smaku, kiedyś nie tylko: za czasów Aleksandra Wielkiego pełnił funkcję waluty.

W kuchni możemy też używać zielonego, czyli wysuszonego powietrzem, bez obecności słońca – wtedy ziarna zachowują swój pierwotny kolor. Pieprz biały to z kolei ziarna przesuszone na krzewach, namoczone i wysuszone. Natomiast czerwona barwa pieprzu to rezultat marynowania ziaren.

Knorr wprowadził nowe produkt : przyprawy jednorodne z gwarancją kraju pochodzenia. Jedną z nich jest PIEPRZ CZARNY Z WIETNAMU.

ip

fot, Knorr





Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15