Składniki na ciasto:
30 g cukru pudru Cukier Królewski
200 g mąki
150 g zimnego masła
1 jajko
1/2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
80 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
900 g wiśni (mrożonych lub świeżych, wypestkowanych)
1 limonka
30 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki do dekoracji:
50 g cukru kryształ gruby Cukier Królewski
1 jajko
1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy formę do tarty o średnicy maksymalnie 25 cm, smarujemy ją masłem. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło. Wyrabiamy w malakserze lub rozcieramy palcami aż ciasto zacznie się kruszyć. Dodajemy jajko i wodę, wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy. Chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy kulę na dwie części – jedną odrobinę większą od drugiej. Większą wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nawijamy na wałek i rozwijamy nad przygotowaną formą. Dociskamy brzegi, obcinamy nadmiar ciasta i ugniatamy go z odłożoną wcześniej mniejszą porcją. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.
Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Wiśnie zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy aż wiśnie puszczą sok i znacznie zmiękną, ale się całkowicie nie rozpadną. Sok z limonki mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy łyżkę podgrzanego soku z wiśni, łączymy. Wlewamy do gotujących się wiśni i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki. Podgrzewamy przez chwilę, aż wokół owoców powstanie kisiel. Nadzienie wykładamy na spód placka.
Mniejszą porcję ciasta wałkujemy na wymiar formy, rozwijamy nad wiśniowym nadzieniem. Łączymy brzegi spodu i wierzchu placka. Rozkłócamy jajko z mlekiem, smarujemy mieszanką wierzch ciasta. Dekorujemy grubym kryształem, na środku robimy kilka małych nacięć ułożonych w gwiazdkę. Placek pieczemy przez 35-40 min.
ip
fot. Cukier Królewski