Płatki owsiane – źródło piękna i młodości
Opublikowano: 2019-03-28
Płatki owsiane są źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Jest wiele powodów, dla których warto je jeść.
- Niwelują zaparcia – ze względu na dużą zawartość błonnika, płatki owsiane są najlepszym sposobem na problemy z wypróżnieniem – inaczej mówiąc są świetnymi środkami przeczyszczającymi.
- Są pożywne – płatki są doskonałym źródłem złożonych węglowodanów i błonnika. Oprócz tego zawierają mnóstwo witamin i minerałów m.in.: fosfor, kwas foliowy, cynk, mangan, magnez, żelazo oraz witaminę B1 i B5.
- Zawierają błonnik – płatki zawierają mnóstwo błonnika w postaci beta glukanu, który ma wiele korzyści zdrowotnych: redukuje poziom złego cholesterolu, zmniejsza ilość cukru we krwi, zwiększa ilość dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym.
- Pomagają w odchudzaniu – porcja płatków owsianych to tylko 303 kcal. Ponadto płatki przyspieszają metabolizm, zwiększają uczucie sytości – bardzo długo po zjedzeniu owsianki jesteśmy najedzeni.
- Są bogate w przeciwutleniacze – w płatkach występują polifenole, a wśród nich unikalna grupa avenanthramides zawarta tylko w owsie. Przeciwutleniacze te obniżają poziom ciśnienia krwi.
- Świetnie wpływają na skórę – owies można znaleźć w kremach i balsamach. Warto pamiętać, że o skórę należy dbać również od wewnątrz,. A spożywanie płatków temu sprzyja.
- Są pyszne – przede wszystkim płatki są bardzo smaczne, szczególnie gdy występują w towarzystwie ulubionych owoców, bakalii oraz przypraw.
Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com