Jej liście zawierają białka i węglowodany, jest także bogata w minerały: wapno, fosfor, żelazo czy magnez. A to nie jedyne jej właściwości. Zawiera także witaminy z grupy A oraz witaminy B3. Zarówno suszona, jak i świeża mięta działa tak samo i mają takie same właściwości.
Mięta przede wszystkim przyspiesza procesy trawienne organizmu, co jest szalenie istotne, jeżeli dbamy o sylwetkę. Jej liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, tym samym pobudzając wytwarzanie żółci oraz usprawniając pracę jelit. Stosowana jest przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Liście mięty działają także przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajająco. Miętę stosuje się między innymi na bóle głowy, brzucha, mdłości i wymioty.
Roślinie tej przypisywane są właściwości niemal magiczne. Napar z mięty, według wierzeń ludowych, może odgonić złe myśli, a zawiązana gałązka mięty i włożona do łóżka zapewnić ma wierność małżeńską! Z kolei Japończycy w upalne dni noszą przy sobie liście mięty zmięte w kulki i orzeźwiają się samym jej zapachem.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com