Podkręcony rosół z kurczaka z mini pulpecikami

Opublikowano: 2018-06-11
Przepis na bulion warzywny na kurczaku podawany z pulpetami z mielonych piersi drobiowych i makaronem.

Składniki:

•    2,5 kg kurczaka
•    warzywa: 3 marchewki, 2 pietruszki, por, cebula, ¼ selera
•    przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, liście laurowe, 2 gałązki świeżego lubczyku
•    bułka
•    mleko
•    jajko

Sposób przygotowania:

Rosół:

1.    Wykrój z kurczaka 2 piersi. Pozostałe mięso opłucz, włóż do garnka, zalej zimną (koniecznie zimną, inaczej rosół nie będzie klarowny) wodą i zagotuj na średnim ogniu.
2.    Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i zszumuj wywar.
3.    Dodaj przyprawy, uchyl przykrywkę i gotuj około 2 godziny.
4.    Po tym czasie obierz warzywa, a cebulę opal nad ogniem i włóż do rosołu.
5.    Kiedy rosół zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 godziny.
6.    Podawaj z pulpecikami i makaronem.

Pulpeciki:

1.    Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce do mielenia.
2.    Piersi również zmiel i połącz z bułką, jajkiem, solą, pieprzem i wyrób na gładką i kleistą masę.
3.    Uformuj małe pulpeciki.
4.    Kulki mięsa włóż 7 minut przed końcem gotowania się rosołu.

ip
fot. Lubela



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:31