Kuchnia francuska
Czas przygotowania:15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Danie dla czterech osób
Danie proste w przygotowaniu
Składniki:
- Polędwiczka wieprzowa– 400 gramów
- Przyprawa do mięs KNORR – 1 łyżeczka
- Chleb tostowy– ¼ paczki
- Ser pleśniowy – 100 gramów
- Orzechy włoskie – 10 gramów
- Wędzony boczek – 8 plastrów
- Rozmaryn – 1 gałązka
- Fix KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z grzybów leśnych – 1 opakowanie
- Marchew – 1 sztuka
- Jabłko – 1 sztuka
- Kalarepa – 1 sztuka
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Sok jabłkowy – 50 mililitrów
- Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR – 1 opakowanie
- Cykoria – 1 sztuka (duża)
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki umyj i osusz. Pokrój w niewielkie medaliony. Zamarynuj Przyprawą do mięsa KNORR i zawiń w plastry boczku. Całość przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.
2. Ser pleśniowy, chleb tostowy (bez skórki), orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj (aż do uzyskania jednolitej masy).
3. Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron.Zostaw mięso na patelni, a na jego powierzchni ułóż warstwę chleba, a następnie sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, aż chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor. Uważaj - patelnia będzie gorąca.
4. Na koniec w 300 ml zimnej wody przygotuj sos grzybowy z opakowania Fixu KNORR. Tak przygotowanym sosem zalej mięso.
5. Całość duś pod przykryciem około 5 minut.
Sałatka:
1. Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym.
2. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
3. Sałatkę układaj na liściach cyk