Składniki:
• 200 g makaronu Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
• pół cebuli czosnkowej• łyżka oliwy
• 3 dojrzałe pomidory malinowe
• szklanka passaty pomidorowej
• 800 ml bulionu warzywnego
• sok wyciśnięty z pomarańczy
• pęczek natki pietruszki
• zioła: 3 gałązki świeżej bazylii i bazylii cytrynowej
• przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona
• starta skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.
2. Cebulę pokrój w kosteczkę i w garnku zeszklij na oliwie.
3. Dodaj pokrojone pomidory i przyprawy.
4. Wlej passatę i sok pomarańczowy, duś 5 minut.
5. Zalej bulionem i gotuj 20 minut.
6. Pod koniec dodaj posiekane zioła i przyprawy.
7. Zagotuj 2 l osolonej wody, dodaj makaron Lubella Jajeczna 5 jaj i gotuj 9 minut.
8. Przed podaniem posyp całość startą skórką z pomarańczy.
ip
fot. Lubella