Piwo może być nie tylko dobrym napitkiem do obiadu, ale również stanowić istotny składnik potraw. Napój ten okazuje się być na tyle uniwersalny, że wykorzystuje się go także do przygotowywania niektórych deserów.
Placki, naleśniki
Większość z nas lubi racuchy z jabłkami. Nie każdy jednak wie, że piwo nada im ciekawego smaku oraz doda puszystości. Do porcji racuchów potrzebujemy:
Aby przygotować ciasto, należy roztrzepać 4 żółtka z masłem, dodać do nich mąkę z solą i wymieszać. Następnie dolewamy piwo i dalej mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce, a w tym czasie przystępujemy do obierania jabłek i krojenia ich w kosteczkę lub plasterki. Jeśli ciasto odczekało już wystarczająco długo, ubijamy w osobnym naczyniu pianę z białek. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy, a następnie dokładamy delikatnie pianę i również powoli mieszamy. Z tak przygotowanej masy możemy smażyć racuchy.
Równie smaczne i puszyste są naleśniki na piwie. Do ciasta naleśnikowego potrzebujemy:
Składniki mieszamy ze sobą delikatnie, ale dokładnie. Odstawiamy ciasto na parę minut, a następnie smażymy, starając się, aby naleśniki były cienkie. Do tak przygotowanych naleśników pasuje zarówno nadzienie słodkie (biały ser z rodzynkami), jak i słone (np. szpinak, ser feta i czosnek).
Mięsne i rybne potrawy z piwem
Piwo dobrze komponuje się z mięsem. Sztandarowym przykładem takiego połączenia są żeberka duszone w piwie. Na 1,5 kg żeberek potrzebne nam będą:
Żeberka najlepiej zacząć przygotowywać już wcześniejszego wieczora. Umyte i pokrojone nacieramy solą, papryką oraz pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu mięso kładziemy do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażamy żeberka, wyjmujemy i następnie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do całości dodajemy ponownie mięso, zalewamy piwem i dodajemy pozostałe przyprawy. Żeberka dusimy pod przykryciem minimum godzinę, aż staną się miękkie. Pod koniec możemy dodać musztardę i miód oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Równie smaczny jest także duszony w piwie kurczak z warzywami.
Delikatny smak jasnego piwa współgra również z rybą. Filety rybne w cieście piwnym to przepis na smaczne i zdrowe danie. Potrzebujemy:
a do ciasta:
Najpierw należy przygotować filety – pokroić je na kawałki, spryskać sokiem z cytryny i odstawić na ok. 20 minut. Do przygotowania ciasta potrzebujemy dwóch naczyń. W pierwszym mieszamy trzepaczką wodę, piwo, jajko i sól. W drugim mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie powoli dodajemy je do pierwszego naczynia i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie osuszone papierowym ręcznikiem filety nacieramy solą i pieprzem, po kolei zanurzamy w cieście i smażymy.
Piwny deser
A na deser, do kawy, najlepsze będą pączki piwne. Do rozczynu potrzebujemy:
Jeśli chodzi o ciasto, możemy przygotować różne jego wersje różniące się nutami smakowymi. Potrzebujemy na pewno:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Gdy drożdże urosną, łączymy je z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy żółtka ubite z cukrem i mieszamy, powoli dolewając podgrzane nieco piwo oraz dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w cieple pod przykryciem, aby wyrosło. Ciasto nabieramy łyżką, nadziewamy wybranym nadzieniem, pozostawiamy uformowane pączki do wyrośnięcia, a następnie smażymy.
To tylko przykładowe przepisy pozwalające wykorzystać piwo na różne sposoby. Warto odkryć smak potraw z piwem.
Fot. Shutterstock
Autor zewnętrzny