Potrawy z piwem – kilka ciekawych propozycji

Opublikowano: 2016-12-06
Kilka ciekawych propozycji na potrawy z piwem.
Piwo jako składnik dań obiadowych, lunchowych czy nawet deseru? Jak najbardziej! Potrawy z piwem mogą być bardzo smaczne. Przyjrzyjmy się kilku propozycjom.

Piwo może być nie tylko dobrym napitkiem do obiadu, ale również stanowić istotny składnik potraw. Napój ten okazuje się być na tyle uniwersalny, że wykorzystuje się go także do przygotowywania niektórych deserów.

Placki, naleśniki

Większość z nas lubi racuchy z jabłkami. Nie każdy jednak wie, że piwo nada im ciekawego smaku oraz doda puszystości. Do porcji racuchów potrzebujemy:

  • 250 g mąki,
  • 2 jajek,
  • pół łyżeczki soli,
  • 3 łyżek stopionego masła,
  • szklanki dobrego jasnego piwa, np. Okocim Jasne Okocimskie,
  • 4 jabłek.

Aby przygotować ciasto, należy roztrzepać 4 żółtka z masłem, dodać do nich mąkę z solą i wymieszać. Następnie dolewamy piwo i dalej mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. Odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce, a w tym czasie przystępujemy do obierania jabłek i krojenia ich w kosteczkę lub plasterki. Jeśli ciasto odczekało już wystarczająco długo, ubijamy w osobnym naczyniu pianę z białek. Do ciasta dodajemy jabłka i mieszamy, a następnie dokładamy delikatnie pianę i również powoli mieszamy. Z tak przygotowanej masy możemy smażyć racuchy.

Równie smaczne i puszyste są naleśniki na piwie. Do ciasta naleśnikowego potrzebujemy:

  • 300 ml mleka,
  • 2 jajek,
  • 4 łyżeczek cukru,
  • 300 g mąki,
  • łyżeczki soli,
  • 400 ml jasnego piwa.

Składniki mieszamy ze sobą delikatnie, ale dokładnie. Odstawiamy ciasto na parę minut, a następnie smażymy, starając się, aby naleśniki były cienkie. Do tak przygotowanych naleśników pasuje zarówno nadzienie słodkie (biały ser z rodzynkami), jak i słone (np. szpinak, ser feta i czosnek).

Mięsne i rybne potrawy z piwem

Piwo dobrze komponuje się z mięsem. Sztandarowym przykładem takiego połączenia są żeberka duszone w piwie. Na 1,5 kg żeberek potrzebne nam będą:

  • 500 ml jasnego piwa,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka majeranku,
  • nieco rozmarynu,
  • miód,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Żeberka najlepiej zacząć przygotowywać już wcześniejszego wieczora. Umyte i pokrojone nacieramy solą, papryką oraz pieprzem, a następnie odstawiamy do lodówki. Po wyjęciu mięso kładziemy do garnka z rozgrzanym olejem. Obsmażamy żeberka, wyjmujemy i następnie podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Do całości dodajemy ponownie mięso, zalewamy piwem i dodajemy pozostałe przyprawy. Żeberka dusimy pod przykryciem minimum godzinę, aż staną się miękkie. Pod koniec możemy dodać musztardę i miód oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Równie smaczny jest także duszony w piwie kurczak z warzywami.

Delikatny smak jasnego piwa współgra również z rybą. Filety rybne w cieście piwnym to przepis na smaczne i zdrowe danie. Potrzebujemy:

  • 0,5 kg filetów,
  • 1 cytryny,
  • soli i pieprzu,

a do ciasta:

  • 3/4 szklanki dopiero co otwartego piwa,
  • pół szklanki zimnej wody,
  • szklanki mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • jajka,
  • szczypty soli.

Najpierw należy przygotować filety – pokroić je na kawałki, spryskać sokiem z cytryny i odstawić na ok. 20 minut. Do przygotowania ciasta potrzebujemy dwóch naczyń. W pierwszym mieszamy trzepaczką wodę, piwo, jajko i sól. W drugim mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie powoli dodajemy je do pierwszego naczynia i mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Następnie osuszone papierowym ręcznikiem filety nacieramy solą i pieprzem, po kolei zanurzamy w cieście i smażymy.

Piwny deser

A na deser, do kawy, najlepsze będą pączki piwne. Do rozczynu potrzebujemy:

  • 10 dag drożdży,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżeczkę cukru.

Jeśli chodzi o ciasto, możemy przygotować różne jego wersje różniące się nutami smakowymi. Potrzebujemy na pewno:

  • kilograma mąki,
  • 10 żółtek,
  • niecałej szklanki cukru,
  • niecałej szklanki jasnego piwa,
  • pół kostki masła.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i zostawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Gdy drożdże urosną, łączymy je z mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy żółtka ubite z cukrem i mieszamy, powoli dolewając podgrzane nieco piwo oraz dodając rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w cieple pod przykryciem, aby wyrosło. Ciasto nabieramy łyżką, nadziewamy wybranym nadzieniem, pozostawiamy uformowane pączki do wyrośnięcia, a następnie smażymy.

To tylko przykładowe przepisy pozwalające wykorzystać piwo na różne sposoby. Warto odkryć smak potraw z piwem.

Fot. Shutterstock
Autor zewnętrzny



Facebook
Reklama
 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
COUNT:15