W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat

Prozdrowotne właściwości głogu

Opublikowano: 2015-12-03
Jedzmy głóg na zdrowie.
Matka Natura nie szczędzi Ziemi swoich skarbów. Jednym z nich jest głóg. Na co pomaga i jakie są pozytywne skutki wykorzystywania tej rośliny – podpowie niniejszy artykuł.

Traktowanie głogu tylko i wyłącznie jako rośliny dekoracyjnej, to ogromne niedopatrzenie. Ta roślina okrytonasienna posiada bowiem ogromne farmaceutyczne znaczenie. Kwiaty tego przedstawiciela flory zawierają m.in. witaminę C, PP, sole mineralne, aminy, fenolokwasy i procyjanidy. To właśnie tym ostatnim składnikom owoce głogu zawdzięczają swój charakterystyczny cierpki smak. Dzięki procyjanidom głóg obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i bardzo dobrze działa na serce. Osoby dotknięte chorobą wieńcową, zaburzeniami pracy centralnego narządu układu krwionośnego i nadciśnieniem nie powinny więc zapominać o jego istnieniu.

Procyjanidy neutralizują wolne rodniki. To one powodują liczne groźne choroby oraz przedwczesne starzenie się. Skuteczność procyjanidów w walce z wolnymi rodnikami jest naprawdę wysoka. Tym bardziej więc głóg zasługuje, aby go docenić.

Jedną z zalet głogu jest to, że działa on uspokajająco. Niweluje stany rozdrażnienia i nadmiernego pobudzenia. Wycisza organizm, łagodzi niepokoje. Pomaga uporać się ze zmęczeniem spowodowanym wysiłkiem umysłowym. Jest sprzymierzeńcem kobiet w okresie przekwitania. Łagodzi m.in. uderzenia gorąca i pocenie się w nocy.

Należący do rodziny różowatych Crataegus L. pochłania także promieniowanie ultrafioletowe, korzystnie wpływa na pamięć i pracę mózgu. Wspaniale go bowiem dotlenia. Sprawdza się również przy przewlekłych bólach głowy.

Owoce głogu zawierają pektyny. Wspomagają więc pracę jelit i poprawiają ich perystaltykę.

Lekarze i naukowcy polecają głóg osobom cierpiącym na bezsenność. Nic dziwnego, że już wiele, wiele lat temu nasi przodkowie kąpali dzieci narzekające na problemy ze snem w wywarach z kwiatów lub kwitnących gałązek tej rośliny.

Preparaty z głogu działają moczopędnie, mają więc dobry wpływ na nerki. Oczyszczają je i zmniejszają obrzęki wywołane zastojem płynów.

Roślina ta jest przyjacielem układu pokarmowego. Zapobiega wzdęciom, wspomaga trawienie. Dobrze działa na wątrobę.

Dzięki zawartości witaminy C głóg wzmacnia układ immunologiczny i chroni przed infekcjami.

Medycyna ludowa poleca natomiast stosować głóg przy różnych alergiach i zmianach skórnych.

Preparaty z głogu działają powoli i łagodnie. Nie ma co oczekiwać błyskawicznych efektów i skuteczności od razu. Niemniej systematyczne stosowanie przynosi organizmowi nieocenione korzyści.

Przetwory, herbatki, nalewki, wina – pod jakąkolwiek postacią spożyjemy głóg, jako uniwersalny lek jest jak znalazł. Nie spożywajmy jednak surowych owoców głogu. Te czerwonawe kuleczki nie nadają się bowiem do konsumpcji prosto z gałązki.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com



Polecane
Facebook
 
COUNT:30