Traktowanie głogu tylko i wyłącznie jako rośliny dekoracyjnej, to ogromne niedopatrzenie. Ta roślina okrytonasienna posiada bowiem ogromne farmaceutyczne znaczenie. Kwiaty tego przedstawiciela flory zawierają m.in. witaminę C, PP, sole mineralne, aminy, fenolokwasy i procyjanidy. To właśnie tym ostatnim składnikom owoce głogu zawdzięczają swój charakterystyczny cierpki smak. Dzięki procyjanidom głóg obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i bardzo dobrze działa na serce. Osoby dotknięte chorobą wieńcową, zaburzeniami pracy centralnego narządu układu krwionośnego i nadciśnieniem nie powinny więc zapominać o jego istnieniu.
Procyjanidy neutralizują wolne rodniki. To one powodują liczne groźne choroby oraz przedwczesne starzenie się. Skuteczność procyjanidów w walce z wolnymi rodnikami jest naprawdę wysoka. Tym bardziej więc głóg zasługuje, aby go docenić.
Jedną z zalet głogu jest to, że działa on uspokajająco. Niweluje stany rozdrażnienia i nadmiernego pobudzenia. Wycisza organizm, łagodzi niepokoje. Pomaga uporać się ze zmęczeniem spowodowanym wysiłkiem umysłowym. Jest sprzymierzeńcem kobiet w okresie przekwitania. Łagodzi m.in. uderzenia gorąca i pocenie się w nocy.
Należący do rodziny różowatych Crataegus L. pochłania także promieniowanie ultrafioletowe, korzystnie wpływa na pamięć i pracę mózgu. Wspaniale go bowiem dotlenia. Sprawdza się również przy przewlekłych bólach głowy.
Owoce głogu zawierają pektyny. Wspomagają więc pracę jelit i poprawiają ich perystaltykę.
Lekarze i naukowcy polecają głóg osobom cierpiącym na bezsenność. Nic dziwnego, że już wiele, wiele lat temu nasi przodkowie kąpali dzieci narzekające na problemy ze snem w wywarach z kwiatów lub kwitnących gałązek tej rośliny.
Preparaty z głogu działają moczopędnie, mają więc dobry wpływ na nerki. Oczyszczają je i zmniejszają obrzęki wywołane zastojem płynów.
Roślina ta jest przyjacielem układu pokarmowego. Zapobiega wzdęciom, wspomaga trawienie. Dobrze działa na wątrobę.
Dzięki zawartości witaminy C głóg wzmacnia układ immunologiczny i chroni przed infekcjami.
Medycyna ludowa poleca natomiast stosować głóg przy różnych alergiach i zmianach skórnych.
Preparaty z głogu działają powoli i łagodnie. Nie ma co oczekiwać błyskawicznych efektów i skuteczności od razu. Niemniej systematyczne stosowanie przynosi organizmowi nieocenione korzyści.
Przetwory, herbatki, nalewki, wina – pod jakąkolwiek postacią spożyjemy głóg, jako uniwersalny lek jest jak znalazł. Nie spożywajmy jednak surowych owoców głogu. Te czerwonawe kuleczki nie nadają się bowiem do konsumpcji prosto z gałązki.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com